© Photo News

N-VA wil wet aanpassen: winkels langer open en geen sluitingsdag meer

N-VA wil de wet op openingsuren aanpassen en zo winkels de mogelijkheid geven om later open te zijn, zo meldt De Zondag. De partij wil ook de verplichte sluitingsdag afschaffen. Bij zelfstandigenorganisatie NSZ zijn ze tegen. “Dit zal de handelaars nog meer onder druk zetten.”

mtm

Momenteel mogen winkels (die buiten een toeristisch centrum liggen) open zijn van 5 tot 20 uur, op vrijdagen of dagen voor een feestdag is dat tot 21 uur. Van die uitzondering wil N-VA nu de regel maken en de partij wil meteen ook komaf maken met de verplichte sluitingsdag, zegt Valerie Van Peel, het parlementslid dat samen met partijgenoot Werner Janssen het wetsvoorstel indiende. “Het aantal tweeverdieners stijgt, waardoor die combinatie voor veel mensen een dagelijkse uitdaging vormt. De overheid kan die mensen helpen door meer flexibiliteit toe te laten. Door winkels langer open te houden, blijft er meer tijd over om door te brengen met de kinderen.”

Bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zijn ze niet te vinden voor het voorstel. “Dit zal niet leiden tot meer omzet voor de handelaars, noch zullen ze hierdoor meer vrijheid en een betere combinatie werk en gezin krijgen”, zegt voorzitster Christine Mattheeuws.

“Ruimere openingsuren zullen vooral heel wat personeelsproblemen veroorzaken: het is geen evidentie met de krapte op de arbeidsmarkt om personeel te vinden dat op atypische uren moet werken en als ze het personeel vinden zal dit de personeelskost verhogen zonder dat daarom de omzet stijgt. Consumenten zullen immers niet meer, maar wel op andere momenten winkelen. We hebben lang gevochten om onze handelaars ook de nodige verplichte rust te geven. We zullen dit nu niet zomaar uit handen geven.”

“Een consument kan zijn euro ook maar één keer uitgeven. Door de winkel een uur of twee langer open te houden zal de handelaar geen extra inkomsten boeken. Het geeft de consument gewoon meer mogelijkheden om zijn aankopen op andere momenten te doen, maar ondertussen moet de handelaar zijn personeel wel meer uitbetalen en zullen ook andere kosten (bijvoorbeeld qua energie) oplopen.”

De kleinhandel zit volgens NSZ ook niet te wachten op ruimere openingsuren. “Onderzoek uit 2017 toonde aan dat de wet op de openingsuren door 74 procent van de kleinhandelaars goed wordt bevonden.”

Nu in het nieuws