© Patrick Hattori

Mechelse arts werkt mee aan nieuwe onderzoeksmethode lymfoedeem

Dokter Guido Giacalone van het AZ Sint-Maarten in Mechelen is er samen met enkele Italiaanse en Japanse collega’s in geslaagd om aan de hand van echografie met ultra hoge frequentie de kleinste lymfewegen in beeld te brengen.

Stijn Van de Sande

Lymfoedeem is een ziekte die vooral manifesteert in de armen en de benen. Al kan ze ook optreden ter hoogte van het gezicht, de borststreek en de geslachtsorganen. Het is een chronische en progressieve aandoening waarbij een opstapeling van vocht leidt tot zwelling van een lichaamsdeel. Een erg vroege vaststelling van de ziekte is erg belangrijk voor een succesvolle behandeling ervan.

Tot nu toe werden de lymfevaten steeds in beeld gebracht dankzij echografie met hoge frequentie of lymfefluoroscopie, waarbij een fluorescerende contraststof wordt ingespoten. Dokter Guido Giacalone van het Mechelse AZ Sint-Maarten bestudeerde samen met Japanse en Italiaanse collega’s de mogelijkheid om de lymfevaten in kaart te brengen aan de hand van echografie met ultra hoge frequentie. Die techniek kwam recentelijk overgewaaid vanuit Japan.

"Pijnloos voor patiënt"

“Dankzij deze studie hebben we aangetoond dat het inderdaad mogelijk is om echografie met ultra hoge frequentie te gebruiken bij de behandeling van lymfoedeem”, zegt dokter Giacalone. “Bij ernstige gevallen waren de kleinste lymfevaten vaak niet zichtbaar met de traditionele technieken, maar op deze manier kunnen we zelfs lymfevaten, zo dik als een haar, gedetailleerd in beeld brengen en hun werking controleren.”

“Deze methode is een belangrijke volgende stap en geeft ons meer mogelijkheden om de ernst van de ziekte in te schatten”, klinkt het. “Ultra hoge frequentie-echografie heeft ook nog tal van andere voordelen. Zo is het pijnloos voor de patiënt, moeten er geen contrastvloeistoffen ingespoten worden en maakt het geen gebruik van radioactieve straling. Op een niet-ingrijpende manier kunnen we dus veel te weten komen en de verdere behandeling optimaliseren.”

De studie van dokter Giacalone werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery - Global Open. Hij is daarnaast ook de drijvende kracht achter het Lymfecentrum in het AZ Sint-Maarten, pionier en een van de toonaangevende centra wereldwijd op het vlak van lymfoedeem.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio