© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Joris Herregods

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

30.850 jongeren komen in verschillende Belgische steden op straat voor het klimaat, 350 scholieren voeren actie in Antwerpen

In Antwerpen zijn donderdag zowat 350 jongeren opgedaagd voor de derde Antwerpse versie van de spijbelacties voor het klimaat. Net als vorige week, toen er 500 aanwezigen werden geteld, trokken ze in stoet door de binnenstad.

De actie begon opnieuw op het Operaplein, waar de initiatiefnemers een nieuwe symbolische actie hadden uitgedacht. Ze vormden een grote cirkel, ook met hun fietsen, en hielden een minuut stilte. Dat moest het gevoel verkondigen dat het klimaat “ten grave wordt gedragen”, waar het volgens de jongeren op neer zou komen als er niet snel actie wordt ondernomen.

De stoet trok zich vervolgens opnieuw op gang door de binnenstad, langs onder meer het Mechelseplein, en kwam onder politiebegeleiding tot een einde op de Groenplaats. Alles verliep zonder incidenten.

© Victoriano Moreno

Meer betogers in Luik dan in Brussel

In diverse Belgische steden zijn donderdag zowat 30.850 jongeren op straat gekomen om te demonstreren voor het klimaat. De spijbelende leerlingen en studenten pikken het niet langer dat de Belgische politici zich niet inzetten voor een ambitieus klimaatbeleid.

In Brussel daagden donderdag 12.500 jongeren op voor de vierde editie van de Youth for Climatemars. De leerlingen en studenten stapten ditmaal van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid op een traject dat beter aangepast is aan hun grote massa. Opnieuw klonk “On est plus chaud que le climat” en was “What do we want? Climate change! When do we want it? Now! “ te horen en te zien op spandoeken.

Met hun mobilisaties blijven ze de druk op de politici opvoeren. Woensdag werden ze in het Vlaams parlement uitgenodigd, maar dat stelde hen niet gerust. “Gisteren zagen we de politici kibbelen en met de vinger naar elkaar wijzen. De discussie is niet meer of we het halen, maar wel welke oplossingen we zullen zoeken voor een beter klimaat”, verklaart Kyra Gantois, mede-oprichtster van Youth for Climate.

LEES OOK. Anuna De Wever: “We zijn nog lang niet voldaan”

© Photo News

In Luik demonstreerden ongeveer 15.000 leerlingen en studenten voor het klimaat. De organisatoren hadden gehoopt op 5.000 deelnemers, maar het werden er drie keer meer. Niet alleen leerlingen van secundaire scholen en hogescholen en universiteiten deden mee, ook kinderen van lagere scholen sloten zich bij de mars aan. De stad Luik ondersteunde de actie en beloofde dat de leerlingen die spijbelden niet gestraft worden.

Meer dan 3.000 leerlingen en leerkrachten uit 27 basisscholen kwamen in Leuven bijeen om van de overheid meer maatregelen te eisen tegen de klimaatopwarming. “Onze politici lijken doof en blind te zijn voor de klimaatopwarming, het grootste probleem aller tijden in de hele wereld”, aldus Marian, een meisje uit klas 3A en de dochter van klimaatspecialist Peter Tom Jones van de KU Leuven. “Politici moeten stoppen met liegen, stoppen met aan zichzelf te denken. Politici zeggen dat ze al veel gedaan hebben en nog veel gaan doen.”

HERBELEEF. Geen nieuwe recordopkomst voor klimaatactie maar Anuna De Wever blijft strijdbaar: “Systeem werkt niet”

© Photo News

MEER OVER Klimaat