© AFP

Venezolaans gerecht verbiedt zelfverklaarde president Guaidó om land te verlaten

Het Venezolaanse gerecht heeft dinsdag Juan Guaidó, de zelfverklaarde president, verboden om het land te verlaten. Er loopt een vooronderzoek naar de 35-jarige voorzitter van het parlement, die gesteund wordt door de Verenigde Staten, vanwege “acties die de vrede in de republiek hebben geschaad”. Dat zegt de voorzitter van het Hooggerechtshof, Maikel Moreno.

dgs

Tot het onderzoek rond is, mag Guaidó het land niet verlaten en worden zijn bankrekeningen bevroren. Het Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank in Venezuela, is getrouw aan de socialistische partij van Maduro, die alle leden ervan heeft benoemd.

Het Witte Huis had eerder op de dag Venezuela gewaarschuwd. “Wie de democratie probeert te saboteren en Guaidó aanpakt, zal de gevolgen dragen”, tweette John Bolton, Nationaal Veiligheidsadviseur van president Donald Trump. “Het enige antwoord van het regime is vervolging, repressie”, zei Guaidó zelf aan de pers. Hij deed een oproep aan het gerecht. “U hoeft zichzelf niet op te offeren voor de usurpator (Maduro, red.) en zijn bende.”

Sancties

De Verenigde Staten opperden dinsdag de mogelijkheid van nieuwe sancties tegen president Nicolas Maduro, om die verder te verzwakken. Maandag had de VS al sancties uitgevaardigd tegen oliebedrijf PDVSA, een pijler van de Venezolaanse economie.

Het door Guaidó geleide Venezolaanse parlement, dat vastberaden is om Nicolas Maduro van de macht te verdrijven, kwam dinsdag bijeen om te praten over “een reddingsplan voor het land” en de mogelijkheid van “vrije en transparantie verkiezingen”. Guaidó riep daarna op om van woensdag tot zaterdag te betogen, op een moment dat alle ogen gericht zijn op het land, dat gebukt gaat onder een economische crisis.

© AFP