In meeste regio’s tot 15 cm sneeuw verwacht, code oranje in enkele provincies

Foto: Victoriano Moreno

In meeste regio’s tot 15 cm sneeuw verwacht, code oranje in enkele provincies

Print

Het gaat dinsdagavond en woensdag opnieuw fel sneeuwen in ons land. In de meeste regio’s wordt tussen 5 en 15 cm verse sneeuw verwacht. Door de winterse omstandigheden wordt opnieuw heel wat verkeershinder verwacht de komende 24 uur. Het KMI kondigde code oranje af voor West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Brussel.

Een sneeuwzone bereikt vanavond ons land via de Westhoek en trekt vannacht en morgen over het land. Pas woensdagavond zal ze ons land weer verlaten via het noordoosten.

“We verwachten tussen vanavond en morgen in de meeste regio’s tussen 5 en 15 cm verse sneeuw. Lokale afwijkingen zijn mogelijk”, laat het KMI weten. “We blijven deze situatie op de voet volgen en het is goed mogelijk dat de kleurcodes in sommige provincies nog veranderen. Op sommige plaatsen is het een randgeval maar we houden rekening met de ochtend- en avondspits bij het uitvaardigen van code oranje.”

In meeste regio’s tot 15 cm sneeuw verwacht, code oranje in enkele provincies
Foto: kmi

Trams

De hele nacht zullen vier trams in Antwerpen, vier in Gent en zes op het traject van de Kusttram rijden. Zo voorkomen de trams dat zich een ijslaag vormt op de bovenleiding. “IJs is een isolator en verhindert dat een tram stroom krijgt van de bovenleiding”, aldus de vervoermaatschappij in een persbericht.

Een aantal wissels zullen ook worden verwarmd. De Lijn houdt ook de hele nacht technische ploegen paraat om in te grijpen.

De bussen zijn dan weer uitgerust met vierseizoensbanden. “Dit bandentype geeft in winterse omstandigheden een betere grip op de weg”, legt De Lijn uit. “Zolang het veilig kan, blijven de bussen rijden. Als de omstandigheden dat vereisen, kan een traject worden aangepast om bijvoorbeeld een helling of gladde lokale wegen te vermijden.”

Strooiwagens

Omdat de sneeuw zowel voor als tijdens de ochtendspits zal vallen, verwacht het Agentschap Wegen en Verkeer een impact op de verkeersdoorstroming. “Wanneer een sneeuwzone passeert nadat een strooiwagen de baan heeft vrijgemaakt kan de nieuwe sneeuw blijven liggen zolang de wegdektemperaturen negatief zijn en zo de verkeersdoorstroming tijdens de ochtendspits hinderen”, aldus woordvoerster Veva Daniels.

De combinatie van sneeuwval en negatieve wegdektemperaturen kan ook kans op gladheid geven. Daarom is aangepast rijgedrag zeker aangewezen: houd voldoende afstand, pas de snelheid aan en reken alvast extra reistijd in.

Wegen en Verkeer zet al haar middelen in om de Vlaamse gewest- en autosnelwegen zo goed mogelijk sneeuwvrij te krijgen, maar gezien de verwachte intensiteit en timing van de sneeuwval zal er vermoedelijk nog sneeuw op de wegen liggen en bijkomen aan het begin van de ochtendspits.

Weggebruikers wordt aangeraden om voor het vertrek de weersvoorspellingen na te kijken, de berichtgeving in de media te volgen en de website van het Verkeerscentrum te raadplegen.

Deze winter gebruikte Wegen en Verkeer tot dusver 21.000 ton smeltmiddelen om de Vlaamse gewest- en autosnelwegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Het KMI houdt voorlopig code geel aan. Rond 21 uur volgt een nieuwe update als alle berekeningen binnen zijn, laat weerman David Dehenauw op Twitter weten.

Hinder op de het spoor?

Gaat de sneeuw het treinverkeer in de war sturen? “Het is moeilijk om dit op voorhand in te schatten, maar ons winterplan is in ieder geval wel al geactiveerd”, aldus Thomas Baeken van Infrabel. “In geval van hevige sneeuwval hebben we teams klaarstaan die meteen kunnen uitrukken. Alles is afhankelijk van de wind en het type sneeuw. Bij felle wind kan sneeuw zich gemakkelijker ophopen. En bepaalde soorten lichte sneeuw hebben de neiging om gemakkelijker in voegen en kieren te kruipen en wissels blokkeren. Maar die zijn wel allemaal uitgerust met een verwarmingselement.”

Nu in het nieuws