© Jan Auman

Een aantal bewoners van de wijk Kotsbos, onder wie Peter Dubois, Kim Dierckx, Glenn Dierckx en Veerle Halans, die er bij de gemeente op aandringen dat gedane beloften worden hardgemaakt. © Jan Auman

© JAA

© JAA

1 / 4

“Vuilniswagen rijdt hier niet meer en de postbode is bijna verongelukt”

De wijk Kotsbos in Schilde betreedt u niet voor uw plezier. Niet dat er ongure types wonen. De straten – nu ja, wat heet – liggen er zo erbarmelijk bij dat elk ander voertuig dan een 4x4 vast dreigt te rijden. “Er wordt al zo lang verbetering beloofd, maar er gebeurt niks”, klaagt Peter Dubois namens de stilaan hopeloze bewoners.

Jan Auman

Het heeft net gesneeuwd tijdens onze verkenning. “Voor onze buurt is dat – hoe vreemd dit ook mag klinken – een goede zaak”, aldus gids Peter Dubois, autohandelaar en al ruim tien jaar bewoner van de Vijverlaan in Kotsbos. “Liever een glad wegdek dan al dat slijk en die diepe putten en plassen. Maar deze kraters – sommige dieper dan 25 centimeter – blijven ook nu een gesel voor elk voertuig dat passeert.”

“Voor andere weggebruikers is een passage door Kotsbos evenmin een pretje”, vult Peters echtgenote Kim Dierckx aan. “Onze kinderen Vince (14) en Nick (11) brengen wij noodgedwongen met de auto naar school. Op de fiets zouden ze gewoon niet droog noch proper de wijk uitgeraken. Tegen ze aan de schoolpoort arriveren, zouden ze eruitzien alsof ze net tegen Thibau Nys hebben gekoerst.”

Bestelwagen stuk

Loodgieter Glenn Dierckx neemt me mee naar zijn bestelwagen. “Kijk, zie je dat gat in de carrosserie? Dat komt omdat de kasten die ik uit voorzorg in m’n laadruimte inrichtte, telkens zo door elkaar geschud worden dat ze gaan schuiven. Alle materiaal gewoon los laten liggen, is geen alternatief. Dan kan ik mijn gereedschap elke dag opnieuw gaan bijeenzoeken en sorteren.”

Vorig jaar in april woonde een uitgebreide delegatie van Kotsbos al eens de gemeenteraad bij. “Een teken van protest waarna er plots opnieuw aandacht kwam voor onze buurt”, vertelt Veerle Halans. “Niet verwonderlijk. De verkiezingen waren in aantocht. Een week voor we moesten gaan stemmen, heeft men hier enkele laadbakken zand gestort.”

© JAA

Goedkoopste oplossing

Maar de bewoners roepen om ter hardst dat die aanpak geen vruchten afwerpt. “De onderlaag is hier zo hard geworden, dat elke nieuwe laag bij de eerste beste hevige regenbui weer wegspoelt. Dat men telkens weer van de allergoedkoopste grond neemt voor die egalisering, helpt ook al niet. Een soortgelijke buurt in Westmalle krijgt van de gemeente daar tenminste echte steenslag als tijdelijke wegbedekking”, weet Glenn Dierckx.

Peter Dubois gaat zelfs zover door te stellen dat de gemeentelijke oplapwerken meer kwaad dan goed doen. “Ons wegdek – of wat daarvoor moet doorgaan – ligt nu al centimeters hoger dan ervoor. Het gevolg is dat sommige mensen hun voortuin niet meer uit geraken. Zo steil is de overgang. Er is hier een buurman in een rolstoel die op eigen kracht niet meer alleen op straat kan. Ook de grote vuilniswagen rijdt onze straat niet meer in. Men verzamelt het huisvuil liever eerst in kleine bestelwagens. De postbode is al een paar keer bijna verongelukt op zijn fiets.”

Het geduld van de bewoners van Kotsbos is op. “Wat moeten wij nog doen? Ik heb de gemeente jaren geleden al een dossier bezorgd met allerlei waterdoorlatende alternatieven voor asfalt, want dat is hier blijkbaar verplicht. Er zijn veel mogelijkheden. Maar zoals onze wijk er de laatste tijd bijligt, is het stilaan mensonwaardig. Wij voelen ons echt tweederangsburgers. Een gewone straat zonder putten en slijk is toch niet te veel gevraagd”, besluit Glenn Dierckx.

DOEN!