© mvg/shutterstock

1 / 2

Noorderlicht, husky's en cardio op latten: tips voor een reis in Lapland

Het is er ijskoud, adembenemend mooi en - op het kraken van verse sneeuw onder je voeten na - ook heel stil… Volgens de meest recente editie van het Vakantiesalon wordt reizen naar Lapland een grote trend. Wij trokken met vier lagen warme kleding aan naar Lannavaara, een dorp in het Zweedse gedeelte van de regio op 68º noorderbreedte, en zochten naar het befaamde noorderlicht. Maar in de ‘Frozen’-achtige wereld valt er meer te beleven dan Aurora Borealis die er een lap op geeft. Vijf ervaringen voor op je bucketlist.

vwh

Op de koffie bij de Sami

Maak kennis met de Sami, de inheemse bewoners van Lapland die leven voor en dankzij hun rendieren. Vraag echter nooit hoeveel rendieren een familie heeft. “Dat is net alsof je vraagt hoeveel geld er op iemand zijn bankrekening staat”, klinkt het tijdens een bezoek aan een familie die tot op vandaag diep in de Zweedse bossen in hutten leven. Het volk heeft een rijke geschiedenis, maar die is niet uitgebreid gedocumenteerd. De verhalen leven vooral verder via familieleden van eerdere generaties, die de basis van hun eigen religie, cultuur en tradities graag uitleggen aan toeristen rond het haardvuur. Een kopje koffie met stukje bevroren kaas (!) erin en een streepje joik, het folkloristische gezang van de Sami, maken zo’n bezoek er nog authentieker op.

© vwh/mvg

Sleeën (en knuffelen) met Husky’s

Het hart van hondenliefhebbers gaat sneller kloppen tijdens een trektocht met deze Alaskan husky’s. Je glijdt aan zo’n 12 à 15 kilometer per uur door het ongerepte sneeuwlandschap. De ene zit in de slee, de andere staat rechtop om te remmen indien nodig. Een kwestie van netjes in de sporen van de slee voor je te blijven en te stoppen als de dieren hun behoefte moeten doen. Of de honden het zelf leuk vinden? Het huilen in koor als de slee stil staat en de absolute focus als de karavaan vertrekt, zegt genoeg. Aanrader: bezoek tijdens je verblijf de kennel waarin deze husky’s, die gekenmerkt worden door hun sterke gestel, verblijven. De meeste honden houden van menselijk contact en leunen tegen je benen in de hoop dat je ze trakteert op strelen en geknuffel. Tip voor wie gaat sleeën: vooral in de slee kan het koud worden. Voorzie warmtepads voor in je (hand)schoenen.LEES OOK. Scandinavië niet langer te duur en met de kinderen naar Peru: trends van het VakantiesalonCardio op latten

Een andere manier om het sneeuwlandschap te verkennen is al langlaufen. Laat je voor deze activiteit niet misleiden door de kou: dit is een intensieve work-out en na de eerste kilometer is de kans groot dat je het al te warm hebt. Beperk het aantal lagen thermisch ondergoed en fleece. Tip voor je aan de tocht begint: bekijk op voorhand hoe sporen eruitzien van allerlei diersoorten die in dit gebied leven en probeer ze onderweg te herkennen. En als je veel geluk hebt, zie je misschien een kudde rendieren passeren of een sneeuwhaas voorbij huppelen. Wijk je liever af van de piste, ga dan voor een wandeling op sneeuwschoenen. Daarmee blijf je overeind in de diepe sneeuw en kun je tussen de dennenbomen dwalen. Neem in beide gevallen een hoofdlamp mee, zo zie je ook in het donker (in januari al rond 15 uur in de namiddag) waar je je voeten zet.

Met de sneeuwscooter over Tobacco trail

Tijdens een (dag)tocht met een sneeuwscooter valt het extra op hoe weids de omgeving is. Je tuft aan een bescheiden tempo door dicht beboste ‘straatjes’ waar heupwiegen boven het zadel handig is meegenomen om deze machine van driehonderd kilogram meer richting te geven - en kantelen te voorkomen. Op rechte stukken voel je de power van de scooter pas echt en is het voor de gemonteerde ski’s vooraan makkelijk om de voorganger te volgen, wat het sturen minder belastend maakt voor je armen schouders.

Tips: houd tijdens een sneeuwbui even halt en bestudeer de sneeuw. Die vlokjes zijn helemaal anders dan in België en lijken net uit een Disney-film te dwarrelen. Houd het vizier van je helm indien mogelijk altijd gesloten om frostbite (het bevriezen van het topje van je neus of wangen) te voorkomen. Verken de befaamde Tobacco trail, een route die vroeger werd gebruikt om tabak van Noorwegen naar Rusland te smokkelen.

Aurora-alarm

Uiteraard prijkt het noorderlicht of Aurora Borealis aanschouwen helemaal bovenaan op menig bucketlist. Het slechte nieuws: je kunt pech hebben. Het natuurfenomeen is niet zichtbaar als het bewolkt is. Ook een volle maan speelt in je nadeel omdat ze te veel licht geeft waardoor de kleuren van het poollicht minder goed waarneembaar zijn. Het goede nieuws: als het meezit, word je op een heus schouwspel getrakteerd. Naar het Hoge Noorden reizen is de eerste stap. Ter plekke kun je apps downloaden die je op de hoogte houden van de KP-index, de waarde waarmee de geomagnetische activiteit wordt gemeten. De waardes schommelen van 0 tot 10. Hoe hoger het cijfer op de index, hoe intenser het poollicht. Check in je verblijf of ze een Aurora-alarm hebben, waarbij je gewekt wordt als het licht zich laat zien.

Tip: op foto’s ziet het noorderlicht er spectaculairder uit dankzij een lange sluitertijd op professionele camera’s. In het echt zie je een groene flikkering die - bij een goede KP-waarden - begint te dansen en andere kleuren zoals rood en paars toont. Maar vergeet vooral niet om boven je te kijken, en niet steeds door je lens.

© Shutterstock, mvg

Tips voor de laplandreiziger

- Aurora Borealis of niet: kijk af en toe naar de lucht. Omdat de zon in de winter nauwelijks boven de horizon komt, verandert de kleur van de hemel veel. Van pastelblauw en babyroze tot oranje en bijna koningsblauw: alle tinten geven een surreëel contrast met de sneeuw.

- Laat je make-up thuis. Bij deze temperaturen vriest fond de teint, oogschaduw en blush gewoon vast. Was je tijdens een vakantie in Lampand ook nooit ’s morgens, net voor een dag in de buitenlucht. Het water kan je opperste huidlaag aantasten.

- In Zweden zijn ze trots op hun vlees. Staat er rendier of eland op het menu? Laat je dan vooral niet tegenhouden om te proeven.

- Souvenirs scoren voor het thuisland? Voor de kleinsten kun je kiezen voor Moemin-accessoires. De Moemins zijn cartoonfiguurtjes die vriendelijke trollen moeten voorstellen. Ze zijn bedacht door de Fins-Zweedse schrijfster Tove Jansson. Of verzamel tijdens een van je tochten baardmos. De donkergrijze ‘baardjes’ groeien enkel waar de lucht heel puur is en hier vind je ze in overvloed. Ze hangen mooi in een stolp in een Scandinavisch interieur.

- Denk in laagjes. Temperaturen ver onder het vriespunt kunnen je op voorhand al doen bibberen, maar mits de goede kleding is de extreme kou draaglijk. Investeren in thermisch ondergoed en fleece is een must. Probeer voor vertrek al enkele combinaties uit. Handig om je bewegingsvrijheid te checken met al die lagen.

Wij reisden met Xplore The North. Meer info via de officiële website van de organisatie.

NIET TE MISSEN