© AP/EFE/Reuters

Ultieme poging om tot bij kleine Julen (2) te geraken: mijnwerkers komen steeds dichter

De ultieme reddingspoging om de Spaanse peuter Julen (2) uit een diepe schacht in het Spaanse bergdorp Totalán te halen, gaat trager vooruit dan verwacht. Intussen hebben de mijnwerkers 3,35 van de 3,8 laatste meters weten te overbruggen. De Guardia Civil heeft zelfs al mini-explosies moeten uitvoeren om door het harde gesteente te raken. “We hopen vandaag nog bij hem te geraken”, zegt het hoofd van de lokale brandweer.

mrra, mtm

Toen papa een vuurtje wilde maken op 13 januari en mama telefoon kreeg, was Julen even uit hun zicht. Hulpverleners twijfelden eerst nog, maar in die tijd zou de peuter in een schacht van amper 25 à 30 centimeter breed zijn gevallen. Die koker was 107 meter diep. Volgens reddingswerkers is de kans groot dat de jongen zich momenteel op 70 à 80 meter diepte bevindt.

De reddingswerken verlopen veel moeizamer dan verwacht: zo veroorzaakte de aanwezigheid van een groot rotsblok onder de grond het voorbije weekend extra vertraging, en bleek dinsdag dat de parallelle verticale schacht te schuin was gegraven, waardoor de buizen die de put tegen instorting moeten beschermen ergens halverwege bleven steken.

Ook het laatste luikje van de reddingsactie, het met de hand uitgraven van een 3,8 meter brede tunnel die tot Julen moet leiden, gaat trager dan verwacht. Eerst werd gezegd dat de actie in totaal 24 uur zou duren, maar na bijna 20 uur graven waren de mijnwerkers nog maar bijna 2 meter ver. Omdat ze weer op hard gesteente waren gestoten, heeft de Guardia Civil zelfs al mini-explosies moeten uitvoeren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Er werd bekeken of er nu door het gesteente een gat geboord kan worden, waar de reddingswerkers een camera kunnen steken om zo voor de eerste keer in twaalf dagen visuele bevestiging te krijgen van Julen. “We gaan centimeter per centimeter vooruit”, zegt Francisco Delgado, hoofd van de lokale brandweer. “We hopen dat we vandaag nog tot bij Julen geraken, maar we kunnen dat niet garanderen door de omstandigheden van het terrein. Wat we moeten doen, is erg ingewikkeld.”

Met behulp van micro-explosies en uiterst precisie boorwerk zijn de reddingswerkers intussen 3,35 ver geraakt. Dat wil zeggen dat er nog 45 cm aan gesteente tussen hen en Julen zit.

© REUTERS