Bart Somers neemt het op tegen Bart De Wever en stadsgenoot Caroline Gennez in Vlaanderen

Foto: BELGA

Bart Somers neemt het op tegen Bart De Wever en stadsgenoot Caroline Gennez in Vlaanderen

Print
Mechelen -

Het Open Vld-partijbureau heeft woensdagochtend op de lijsttrekkers voor de verkiezingen van mei afgeklopt. In Antwerpen trekt Mechels burgemeester Bart Somers de Vlaamse lijst. Hij komt daarmee tegenover Bart De Wever (N-VA) te staan.

De Vlaamse liberalen kwamen woensdagochtend samen in de Melsensstraat om de lijsttrekkers voor de verkiezingen van mei officieel aan te duiden. Kopstuk en minister Philippe De Backer kondigde meteen zijn afscheid van de politiek aan.

De Backer had nochtans het lijsttrekkerschap voor de Kamer in de kieskring Antwerpen gekregen, maar hij maakte zijn beslissing bekend om geen politieke functie meer op te nemen. Wie de Antwerpse Kamerlijst zal trekken voor Open Vld is voorlopig dus nog niet beslist.

Bart Somers zal de Vlaamse lijst trekken voor Open Vld. Hij neemt het zo op tegen Bart De Wever (N-VA), Filip Dewinter (Vlaams Belang), Koen Van den Heuvel (CD&V) en zijjn Mechelse stadsgenoot Caroline Gennez (sp.a). Zij werden eerder al aangekondigd als lijsttrekkers voor hun respectievelijke partijen voor de Vlaamse verkiezingen.

Van Cauter en Gatz verrassingen

“We trekken naar de verkiezingen van 26 mei met een bijzonder sterk en ervaren team”, zei Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten donderdag. “Samen willen we de kiezer overtuigen om mee te schrijven aan een positief en ambitieus verhaal. Wat onze lijsttrekkers bindt, is het geloof dat we samen met alle doeners dit land nog beter kunnen maken. Inhoudelijk willen we nu verder bouwen aan een sterkere economie met meer jobs en hogere nettolonen, aan gezonde buurten voor iedereen en aan een positieve samenleving met eerlijke kansen en duidelijke spelregels voor iedereen.”

De meeste namen zijn geen verrassing. In West-Vlaanderen trekt Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne de Kamerlijst, kersvers Oostends burgervader Bart Tommelein neemt de Vlaamse lijst voor zijn rekening. In Limburg gaat de eerste plaats naar Kamerfractieleider Patrick Dewael en Vlaams minister van Energie Lydia Peeters en in Vlaams-Brabant nemen minister van Asiel, Migratie en Volksgezondheid Maggie De Block en voorzitster Gwendolyn Rutten de honneurs waar.

In Oost-Vlaanderen valt de verhuis van Carina Van Cauter op: zij trekt de Vlaamse lijst en verlaat dus het federaal parlement. Van Cauter greep afgelopen jaar nog naast het gouverneurschap van de provincie. Minister van Financiën Alexander De Croo is kopman voor de Kamer.

Ook in Brussel is er beweging. Schepen van Mobiliteit Els Ampe gaat er de Vlaamse lijst trekken. Brussels minister Guy Vanhengel voert de gewestlijst aan, en krijgt er een opvallende lijstduwer bij: huidig Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. “Een positieve keuze van mij om mij op Brussel te smijten”, aldus Gatz. De relatief onbekende Mimi Crahaij, een 24-jarige advocate en gemeenteraadslid in Ganshoren, trekt de Brusselse Kamerlijst.

Nu in het nieuws