Topman NSPV riskeert twee jaar cel voor gesjoemel met geld van vakbond

Gert Cockx.

Topman NSPV riskeert twee jaar cel voor gesjoemel met geld van vakbond

Print
Mechelen -

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft donderdagochtend de zaak tegen oud-NSPV-voorzitter Gert Cockx behandeld. De man die jarenlang de politievakbond leidde kijkt tegen een gevangenisstraf aan van twee jaar.

Cockx moest zich voor de strafrechter verantwoorden omdat hij ervan verdacht wordt dat hij zich verrijkt zou hebben met geld van de vakbond. De Mechelaar stond onder andere terecht voor belangenvermenging, corruptie, foute facturatie en valsheid in geschrifte. Zo zou hij zijn partner hebben bevoordeeld bij het toekennen van opdrachten voor NSPV.

Nancy P. Had een bedrijfje opgericht dat enkel voor de politievakbond werkte. Ze streek commissies op van tien procent in ruim voor het toekennen van opdrachten, terwijl daar amper prestaties tegenover stonden. Dat gebeurde bij een factuur van 266.000 euro voor de bestelling van gadgets en voor de organisatie van vergaderingen in een hotel. De commissie die werd betaald, werd bij de prijs opgeteld. NSPV moest die facturen via een ander bedrijf betalen, zodat door de facturenstroom verborgen bleef dat het geld uiteindelijk bij de vrouw van Cockx terechtkwam. De maatschappelijke zetel van haar firma werd ondergebracht bij een bejaarde buurvrouw.

Voorbeeldfunctie

Het Openbaar Ministerie zei dat een strenge straf gepast was, gezien de voorbeeldfunctie. Cockx riskeert een straf van twee jaar cel, zijn vrouw Nancy P. achttien maanden, beiden eventueel met uitstel. Ook werd gevraagd om het vermogensvoordeel verbeurd te verklaren. Het zou gaan om een bedrag van 27.000 euro.

Gert Cockx werd in juni 2015 aangehouden en zat tweeënhalve week in voorhechtenis. De feiten werden in het verleden steeds betwist.

Cockx en Nancy P. vroegen de vrijspraak. Binnen een maand volgt wellicht het vonnis.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio