Philippe De Backer (Open Vld) weigert eerste plaats op Kamerlijst en stopt met politiek, Bart Somers trekt Vlaamse lijst

Print

Video: ATV

Antwerpen -

Federaal minister en Antwerps Open Vld-kopstuk Philippe De Backer zet een punt achter zijn politieke loopbaan, zowel nationaal als in Antwerpen. Dat maakt hij deze ochtend bekend op het nationaal partijbestuur van Open Vld. De Backer had nochtans het lijsttrekkerschap voor de Kamer in de kieskring Antwerpen gekregen, maar hij maakte zijn beslissing bekend om geen politieke functie meer op te nemen. Wie de Kamerlijst voor Open Vld in Antwerpen dan wel zal trekken is nog niet bekendgemaakt. De Vlaamse lijst in Antwerpen zal getrokken worden door Bart Somers.

Hij wil zich terug toeleggen op zijn eerste liefde: de wetenschap en het ondernemerschap. Of dit het gevolg is van de discussie over het lijsttrekkerschap voor de Kamer binnen de Open Vld is niet zeker. De Backer gaat nog wel zijn ministerschap uitdoen tot er een nieuwe regering is.

De Backer was staatssecretaris in de federale regering, maar werd na de crisis over het Marrakesh-pact minister. In Antwerpen trok hij de lijst voor de Antwerpse liberalen. Hij werd verkozen en zou normaal in het midden van de legislatuur zijn partijgenoot Claude Marinower in het schepencollege vervangen. Zijn plaats in de Antwerpse gemeenteraad zal normaal gezien worden ingenomen door eerste opvolgster Erica Caluwaerts.

LEES OOK. (+) De ‘omgekeerde carrière’ van Philippe De Backer: van Europa naar de nationale politiek

Video: ATV

De Backer werd heel emotioneel tijdens de persconferentie. “Dit is een heel moeilijke beslissing geweest. Ik ben liberaal en een trotse Open Vld’er. Ik heb 15 jaar heel graag met deze mensen samengewerkt maar ik heb voor mezelf de keuze gemaakt om terug te keren naar mijn eerste liefde: wetenschap en ondernemerschap”, zei De Backer. “Ik heb alle kansen gekregen van mijn partij, maar nu is het tijd voor iets anders. Ik wens iedereen uit de grond van mijn hart heel veel succes.”

De Backer heeft vanmorgen zelf Gwendolyn Rutten gebeld. Ze noemen zich “vrienden”. “Ik heb altijd een schitterende relatie gehad met onze voorzitter Gwendolyn”, zei hij nog waarna een lange knuffel volgde. De Backer heeft nog geen concrete plannen, zegt hij. Heeft het te maken met geruchten over een wit konijn dat in Antwerpen lijsttrekker zou mogen worden? “Absoluut niet”, zegt hij. Het resultaat van de verkiezingen op 14 oktober heeft ook niet meegespeeld bij zijn keuze om uit de politiek te stappen.

“Dit is niet wat we gepland hadden, maar natuurlijk begrijp ik het”, zei Rutten. “Het brengt mee dat we voor provincie Antwerpen nog even moeten wachten.”

LEES OOK. Bart Somers neemt het op tegen Bart De Wever en stadsgenoot Caroline Gennez in Vlaanderen

Philippe De Backer (Open Vld) weigert eerste plaats op Kamerlijst en stopt met politiek, Bart Somers trekt Vlaamse lijst
Gwendolyn Rutten valt Philippe De Backer in de armen. Foto: BELGA

De Wever: “Groot verlies”

Na de persconferentie van Open Vld stuurde Antwerps burgemeester Bart De Wever een opmerkelijke tweet de wereld in, waarin hij het politieke afscheid van De Backer “een groot verlies” noemt. Brussels lijsttrekker Els Ampe roemt dan weer het talent en teamspirit van De Backer.

Lijsttrekkers

Vanmorgen heeft het partijbestuur van Open VLD dertien lijsttrekkers aangeduid voor de federale, regionale en Europese verkiezingen van 26 mei. Enkel voor de Antwerpse kamerlijst moet nog een beslissing worden genomen.

Vlaams-Brabant: Gwendolyn Rutten (Vlaams), Maggie De Block (federaal)

West-Vlaanderen: Bart Tommelein (Vlaams), Vincent Van Quickenborne (federaal)

Oost-Vlaanderen: Carina Van Cauter (Vlaams), Alexander De Croo (federaal)

Limburg: Lydia Peeters (Vlaams), Patrick Dewael (federaal)

Antwerpen: Bart Somers (Vlaams). na de aankondiging van het vertrek van Philippe De Backer uit de politiek, zijn er nog geen beslissingen genomen over de Antwerpse Kamerlijst.

Brussel: Els Ampe (Vlaams), Mimi Crahaij (Federaal). Guy Vanhengel trekt de Brusselse gewestlijst en Sven Gatz zal deze duwen.

De Europese lijst wordt ten slotte aangevoerd door Guy Verhofstadt.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio