Trump gaat jaarlijkse toespraak dan toch uitstellen tot na shutdown onder druk van Nancy Pelosi

Trump gaat jaarlijkse toespraak dan toch uitstellen tot na shutdown onder druk van Nancy Pelosi

Print

Donald Trump was er niet mee gediend dat Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een uitstel van de zogenaamde ‘State of the Union’ eiste vanwege de shutdown. Meer zelfs: de Amerikaanse president zei dat hij het evenement met zijn jaarlijkse toespraak alsnog wilde laten doorgaan, desnoods op een ander moment. Uiteindelijk bond hij toch in en verklaarde hij op Twitter zijn State of the Union te zullen uitstellen tot na de shutdown.

Het zou de tweede keer zijn dat Donald Trump de ‘State of the Union’, de jaarlijkse toespraak van de president, voor zijn rekening neemt. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, moet de president normaal gezien formeel uitnodigen, maar is dat deze keer echter niet van plan. Ze vindt het immers ongehoord dat te doen terwijl het land in shutdown (de gedeeltelijke verlamming van de overheidsdiensten, nvdr) verkeert.

“Ik schrijf u om u te informeren dat het Huis van Afgevaardigden geen resolutie zal behandelen die de president moet toelaten zijn State of the Union te geven in het Huis zolang de overheid niet opnieuw geopend is”, liet Pelosi dinsdag weten in een opmerkelijke brief aan Trump. Die werd echter meteen beantwoord met een pittige repliek van de Amerikaanse president. Hij leek niet van plan om zich bij dat verbod neer te leggen.

Trump gaat jaarlijkse toespraak dan toch uitstellen tot na shutdown onder druk van Nancy Pelosi
De brief van Pelosi en de repliek van Trump. Foto: AFP

Tegenoffensief

“De toespraak is afgelast door Pelosi want zij wil de waarheid niet horen (...) Ze is een schandvlek voor het land waar we allemaal van houden”, aldus Trump.

De president zou - ondanks de weigering en de shutdown - toch een toespraak houden tijdens een “alternatief evenement”. “Het zou erg spijtig zijn voor ons land als de State of the Union niet op tijd, volgens planning en, zeer belangrijk, op de juiste locatie zou gegeven worden”, schreef Trump.

Wat zijn alternatief zou zijn, wilde hij nog niet kwijt. Hij zou kiezen voor een andere locatie, mogelijk zelfs buiten Washington, klonk het.

De president ontkende dat later echter op Twitter, waar hij zei de State of the Union te zullen uitstellen tot na de shutdown. “Er is geen enkele locatie die kan concurreren met de geschiedenis, traditie en het belang van het Congres”, klinkt het.

.

Nu in het nieuws