Werknemers failliete New Look kunnen loon op hun buik schrijven: “Het geld is er wel, maar alles is geblokkeerd”

Het New Look-filiaal op de Meir Foto: Mia Uydens

Werknemers failliete New Look kunnen loon op hun buik schrijven: “Het geld is er wel, maar alles is geblokkeerd”

Print
Antwerpen -

De werknemers van de failliet verklaarde kledingketen New Look kunnen voorlopig hun loon voor de maand januari op hun buik schrijven. “Het geld is er op zich wel maar alles is geblokkeerd”, zegt vakbondssecretaris Jörgen Meulders van de LBC-NVK aan ATV. “Er is een curator aangesteld en alle middelen zijn geblokkeerd.”

Vorige week kregen de werknemers te horen dat hun keten failliet verklaard werd. Alle winkels in België moeten hierdoor sluiten: New Look heeft een vestiging op de Meir en in het Wijnegem Shopping Center. In Engeland, het thuisland van New Look, zouden de activiteiten gewoon worden voortgezet.

De werknemers krijgen volgens de vakbond ook geen opzegvergoeding van New Look. “Dat is allemaal mogelijk met de huidige wetgeving in ons land”, zegt Meulders. “Hier draait ons Fonds voor de Sluiting van Ondernemingen op voor de kosten die met het faillissement gepaard gaan en in Engeland is er zo niets aan de hand.”

“De werknemers krijgen dus geen opzegvergoeding van New Look, maar de hele samenleving mag wel mee betalen. 110 werknemers verliezen in ons land hun baan”, klinkt het bij de vakbond.

“New Look besluit om België te verlaten zonder zijn verantwoordelijkheid te nemen”, herhaalt Meulders. “Het bedrijf omzeilt zorgvuldig de regels uit de ‘Wet Renault’ door een faillissement in te roepen, wat totaal onaanvaardbaar is. Het is niet aan de gemeenschap om het sociaal plan van de multinational te betalen. Wij vragen aan de politieke autoriteiten om hun verantwoordelijkheid te nemen en strengere wetgeving te maken voor zulke misbruiken.”

.

Nu in het nieuws