Werknemers Coca-Cola Wilrijk leggen donderdag werk neer uit solidariteit met sluitende fabrieken

Foto: Wim Hendrix

Werknemers Coca-Cola Wilrijk leggen donderdag werk neer uit solidariteit met sluitende fabrieken

Print
Hasselt / Wilrijk -

De vestigingen van frisdrankproducent Coca-Cola in Hasselt en Wilrijk (Antwerpen) blijven donderdag dicht. Vakbonden ACV en ABVV reageren verontwaardigd op de aangekondigde sluiting van de twee distributievestigingen in Hasselt en Heppignies.

De activiteiten van de distributievestigingen in Hasselt en Heppignies wil Coca-Cola overdragen naar haar andere vestigingen in Gent en Antwerpen en naar twee externe locaties. De werknemers zullen als reactie donderdag het werk neerleggen.

LEES OOK. Coca-Cola wil twee vestigingen sluiten in ons land: 132 jobs bedreigd

“Hasselt en Antwerpen blijven alleszins dicht. We hebben daarvoor niet moeten oproepen”, zegt Nicole Houbrechts, gewestelijk secretaris van ABVV Horval. “Voor Hasselt zijn we bijzonder ongerust omdat de directie de beslissing minimaliseert. De mensen kunnen toch niet in Antwerpen of Gent gaan werken. Dat is een totaal onrealistische gedachtegang. Het is toch wel een kaakslag dat men er nogal los mee omgaat”, klinkt het. “De mensen werden er eerst de hemel ingeprezen en nu gaat de vestiging dicht. Ze trachten zo weinig mogelijk kosten voor tewerkstelling te hebben, maar dat moet niet op de mensen verhaald worden. Men beseft niet meer dat het over mensen en gezinnen gaat.”

Ook volgens vakbond ACV heeft de vestiging altijd goed gedraaid en kon het positieve cijfers voorleggen. “Iedereen is heel erg van slag, want ze hebben altijd hun best gedaan om alles goed draaiende te houden. Ik hoor echo’s van mensen dat ze morgen niet aan het werk gaan. We roepen daar niet toe op, maar ik kan me best voorstellen dat mensen daar morgen niet veel goesting voor hebben. Het stond ook al in de krant voordat de mensen ingelicht zijn. Dat getuigt van weinig respect voor de medewerkers”, stelt Veerle Putzeys, secretaris van ACV Voeding en Diensten. “Hoe het verder moet, is heel moeilijk om te zeggen. Er werd ook een nieuwe vestiging in Borgloon aangekondigd, maar wat het allemaal concreet zal inhouden, weten we nog allemaal niet.”

Het frisdrankbedrijf kondigde de intentie woensdag aan op een bijzondere ondernemingsraad.

.

Nu in het nieuws