VDAB pakt werkloosheid bij Antwerpse jongeren aan met hulp van private investeerder

Foto: BELGA

VDAB pakt werkloosheid bij Antwerpse jongeren aan met hulp van private investeerder

Print
Antwerpen -

In Antwerpen hebben VDAB, BeCode, het Vlaamse Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) en sociaal investeerder Impact Capital de eerste Social Impact Bond (SIB) in Vlaanderen afgesloten. Het gaat om een samenwerkingsmodel waarbij een private investeerder een sociale organisatie helpt om een maatschappelijk probleem - in casu jongerenwerkloosheid - aan te pakken en met interest wordt terugbetaald door overheidsdiensten als er voldoende resultaten worden geboekt.

De SIB in kwestie bepaalt dat BeCode, dat opleidingen coderen aanbiedt, de komende vijf jaar in totaal 270 zogenaamde NEET-jongeren (not in education, employment or training), vaak zonder secundair diploma, begeleidt naar een job. Dat gebeurt door hen eerst zeven maanden een opleiding tot webontwikkelaar te laten volgen en vervolgens drie maanden stage bij een bedrijf dat hen eventueel nadien kan aannemen. Naar gelang het profiel van de jongere en de duur van de job die er op volgt, kan investeerder Impact Capital per jongere de kost met een interest van twee tot 9% terugverdienen, betaald door VDAB en het PIO. De resultaten moeten minstens 10% beter zijn dan de andere initiatieven van VDAB om vergelijkbare jongeren aan het werk te krijgen.

“Antwerpen telt volgens een onderzoek uit 2016 meer dan 7.000 NEET-jongeren, die vaak van de radar van VDAB zijn verdwenen”, zegt Vlaams minister van Werk en Innovatie Philippe Muyters (N-VA). “Het vergt een specifieke, laagdrempelige aanpak om hen naar de arbeidsmarkt te begeleiden, waarin bepaalde organisaties beter zijn dan wij als overheid. Ik hoop dat dit een succes wordt en dat wij als overheid veel zullen mogen terugbetalen. Ook het grote aantal moeilijk in te vullen IT-vacatures kan hiermee worden aangepakt.”

BeCode stelt onder meer dat het minder naar het voortraject van jongeren moet kijken dan VDAB en het meer praktijkgericht kan opleiden.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio