© Joren De Weerdt

Nieuwe sneeuwzone op komst: mogelijk lokale winterse buien in Antwerpen

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben nieuwe sneeuwbuien ons land vanaf het westen bereikt. Het KMI waarschuwt voor gladheid in heel het land tot na de middag. Tot 14 uur geldt code geel.

In de provincies Antwerpen en Limburg kan er lokaal nog sneeuw vallen.

mrra

LEES OOK. (+) De tol van de sneeuw: van strooizout tot boetes, wat kan de winterprik je kosten?

Het Vlaams Verkeerscentrum meldde afgelopen nacht rond 1 uur de eerste nieuwe sneeuw op de weg in West-Vlaanderen en rond 4.30 uur ook in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Het Verkeerscentrum waarschuwde daarbij meteen om de snelheid te matigen en rijstijl aan te passen: “De strooidiensten zijn massaal in actie, maar kunnen niet overal tegelijk zijn”, klinkt het.

“De sneeuwbuien palmen geleidelijk het westen van ons land en de gebieden langs de Franse grens in. Tegen woensdagochtend kunnen ze mogelijk doorstoten tot het centrum, ongeveer tot een lijn Antwerpen - Namen”, aldus het KMI. “Rond of kort na de middag zou het dan overal droog moeten blijven.”

Volgens het KMI kunnen die sneeuwbuien in heel het gebied ten westen van de lijn Antwerpen - Namen voor 1 tot 5 centimeter verse sneeuw zorgen. Ook elders blijft het opletten voor gladheid door de sneeuw die eerder gevallen is en door vorming van ijsplekken.

Daarom geldt overal code geel.

Enkel lokaal in Antwerpen en Limburg

“In Antwerpen en Limburg mogen we de situatie niet spiegelen aan die in het westen”, verklaarde Nicolaas Roose van Noodweer Benelux dinsdagavond. “Die sneeuwzone zal wellicht niet tot daar komen, want in de loop van woensdagochtend wordt de sneeuwzone opnieuw teruggedrongen naar Frankrijk.”

© Photo News

Maar volledig droog houden de inwoners van die regio’s het wellicht niet. “Het is nog perfect mogelijk dat er lokaal extra sneeuw bijvalt”, zegt de meteoroloog. In de nachtperiodes zou de kans op extra vlokken het grootst zijn, maar overdag verwacht Noodweer Benelux voor de komende dagen geen opvallende noemenswaardige sneeuwval meer.

Wie berichten hoort of leest over een sneeuwtapijt van wel 13 tot 21 centimeter in Antwerpen, hoeft niet te panikeren. “Wij kampen bij Noodweer Benelux momenteel met technische problemen. De informatie die automatische op onze website terechtkomt, komt uit het Verenigd Koninkrijk en daar is een vergissing gebeurd. Wij proberen dat zo snel mogelijk te verhelpen, maar willen alvast aangeven dat de werkelijke weersvoorspellingen een milder beeld schetsen”, bevestigt Roose.

Winterprik, geen vortex

Met de beruchte polaire vortex heeft de sneeuwzone bovendien niets te maken. “We bevinden ons momenteel gewoon in een stevige winterprik, zoals wij dat wel vaker kennen”, zegt de kenner.

Maar dat maakt de situatie niet minder gevaarlijk natuurlijk. “Er is overal kans op ijsplekken door bevriezing van natte weggedeelten of verharde sneeuw. Die gladheid kan heel gevaarlijk zijn, dus we blijven iedereen - met of zonder extra sneeuw - aanraden om de komende dagen zeer voorzichtig te zijn op de rijweg”, besluit Roose.

LEES OOK. (+) Steeds minder auto’s klaar voor winter: “Mensen besparen op onderhoud en wachten tot er lampjes branden”

© Victoriano Moreno

Nu in het nieuws