Raad van State verwerpt beroep van Hoogstraats restaurant tegen witte kassa

Archiefbeeld Foto: Photo News

Raad van State verwerpt beroep van Hoogstraats restaurant tegen witte kassa

Print
Hoogstraten -

De Raad van State heeft drie beroepen tot nietigverklaring tegen de witte kassa verworpen. Een van de beroepen kwam van restaurant De Gulden Coppe in Hoogstraten.

Drie organisaties - Horeca Vlaanderen, Horeca Vlaams-Brabant en De Gulden Coppe, een restaurant in Hoogstraten - hadden een beroep tot nietigverklaring ingesteld bij de Raad van State.

De Raad oordeelt nu dat door de argumenten van de partijen ‘geen schending van het legaliteitsbeginsel of van het gelijkheidsbeginsel in fiscale aangelegenheden kan worden vastgesteld’. De witte kassa vormt ook geen inbreuk op het eigendomsrecht, klinkt het.

De witte kassa is sinds 1 januari 2016 verplicht in alle horecazaken die 25.000 euro of meer van hun jaarlijkse omzet halen uit ter plaatse geconsumeerde voeding. Bedoeling is om zwartwerk en fraude in de sector tegen te gaan.

Maar niet iedereen in de horeca is tevreden met de witte kassa. Zo wilde sectorvereniging Horeca Vlaanderen dat de meeropbrengsten van het systeem terugvloeien naar de horeca. Dat kan onder meer door een verlaging van de loonkost, een verlaging van het btw-tarief voor voeding en drank naar zes procent en het volledig aftrekbaar maken van restaurantonkosten voor bedrijven, vindt de vereniging. Nu zijn de compenserende maatregelen voor horecazaken onvoldoende, klinkt het.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio