Antwerpenaren kunnen voortaan achterhalen wat er aan bod zal komen op de gemeenteraad

De Antwerpse gemeenteraadsleden. Foto: PDR

Antwerpenaren kunnen voortaan achterhalen wat er aan bod zal komen op de gemeenteraad

Print
Antwerpen -

De stad Antwerpen zet een volgende stap in de transparantie rond haar besluitvorming. De ontwerpbesluiten van de gemeenteraad zijn voortaan door iedereen vrij raadpleegbaar vanaf een week voor de gemeenteraadszitting. “Op die manier weet iedereen vooraf welke punten er op de agenda zullen komen en kunnen burgers op basis daarvan ook beslissen om voor bepaalde onderwerpen live mee te luisteren of de raden bij te wonen”, klinkt het.

Het was in Antwerpen al mogelijk om de zittingen van de gemeenteraad en de raadscommissies niet alleen bij te wonen, maar ook live te volgen via de website van de stad - tijdens de renovatie van het stadhuis wel alleen met geluid. Daarnaast werden de besluiten van de gemeenteraad na de zitting gepubliceerd. Vanaf nu zullen ook de openbare ontwerpbesluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn al een week voor de zitting raadpleegbaar zijn.

“Als grootste stad van Vlaanderen hebben we een voortrekkersrol te spelen op vlak van digitalisering en openbaarheid van bestuur”, vindt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Antwerpen heeft daarom de voorbije jaren flinke stappen vooruit gezet om de besluitvorming transpanter en vlotter toegankelijk te maken. Dat versterkt onze Antwerpse democratie en verkleint de afstand tussen burger en bestuur.”

Voor de zitting zijn de openbare ontwerpbesluiten te vinden via https://ebesluit.antwerpen.be. In de kalender kan je de zitting kiezen en vervolgens de documenten raadplegen.