IN BEELD. De eerste sneeuw in het Antwerpse: code geel blijft ook vanavond gelden

Print

Antwerpen. Foto: Victoriano Moreno

Antwerpen / Berchem -

Nu de eerste sneeuw is gevallen, waarschuwt het KMI voor gladheid op de weg: de hele dag geldt code geel. Ook het Agentschap Wegen en Verkeer en de VAB waarschuwen voor gevaarlijke situaties op de weg en vragen bestuurders hun rijgedrag aan te passen.

IN BEELD. Stuur ons je mooiste sneeuwfoto

De winterse werkzaamheden van het Agentschap Wegen en Verkeer op de Vlaamse snel- en gewestwegen zijn tot nu toe redelijk vlot verlopen. “Er is afgelopen nacht preventief gestrooid met 316 strooiwagens. Die zijn ook deze voormiddag uitgereden. De voertuigen zijn uitgerust met een sneeuwploeg, om sneeuw te ruimen, maar moesten die nog niet gebruiken”, zegt Veva Daniels, woordvoerster van het AWV.

In alle Vlaamse provincies is er inmiddels lichte sneeuwval (geweest). De sneeuwband trekt verder van west naar oost, met ook de eerste sneeuwvlokken in Limburg. In het westen is het opnieuw droog, zegt weerman David Dehenauw van het KMI. De waarnemingen van 10 uur maken melding van 1 tot 2 cm sneeuw aan de kust.

Code geel blijft ook vanavond en volgende nacht gelden, met nog kans op lichte sneeuwval in het westen en zuidwesten en langs de Franse grens. De weerman waarschuwt nogmaals voor gladheid op de wegen door bevriezing.

Voorlopig zijn er geen indicaties om code oranje af te kondigen. Pas vanaf code oranje wordt het thuiswerkalarm in gang gezet. Dan kunnen bedrijven waar werkgevers en werknemers een procedure rond thuiswerken vastlegden, die activeren.

LEES OOK. Zo blijf je overeind op de fiets in de sneeuw

(Lees verder onder de video)

ATV

Spitsstroken

Alle spitsstroken in Vlaanderen (twee in het Antwerpse, één in Gent en Leuven) zijn dinsdag uitzonderlijk een hele dag open, zo meldt het Vlaams Verkeerscentrum. “Zo vermijden we dat ze ingesneeuwd zouden raken zodra het er sneeuwt.”

Mobiliteitsorganisatie VAB raadt automobilisten aan om niet-dringende verplaatsingen uit te stellen. De sneeuw dreigt zowel de avondspits in de war te sturen.

Brussels Airport

Op de nationale luchthaven in Zaventem zijn de winteroperaties in volle gang, meldt Brussels Aiport via Twitter. “Vanochtend rond 7 uur werden een aantal controles uitgevoerd. Sinds 9 uur zijn sproeiwagens actief om de de start- en landingsbanen met speciale sproeistoffen te behandelen. Wij zijn voorbereid”, aldus woordvoerster Anke Fransen. De luchthavenuitbater raadt passagiers aan om goed op tijd naar de luchthaven te vertrekken, om eventuele problemen door sneeuw in het verkeer of met het openbaar vervoer te vermijden.

Strooien en ruimen

Het gemeentepersoneel in verschillende steden en gemeenten, waaronder Antwerpen, helpen mee strooien en sneeuw ruimen.

Doordat de personeelsinzet zich sterk focust op het veilig houden van de wegen en fietspaden, kan er minder ingezet worden op de huisvuilophaling, die zo vertraging kan oplopen, aldus Antwerps schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau. Dat is ook in een aantal andere gemeenten en steden het geval.

Duchateau wijst ook op de verantwoordelijkheid van de burgers: “Naast de inspanningen van de stad en andere diensten is elke bewoner verplicht om de stoep voor zijn deur proper en veilig te houden. Zodat buren en voorbijgangers zonder ongelukken op hun bestemming geraken.”

Spoor

Voor het spoor zet infrastructuurbeheerder Infrabel tientallen sneeuwploegen in. Die gaan vanuit de onderhoudscentra ter plaatse om sneeuw te ruimen aan sporen, wissels, overwegen en op de perrons. Zo worden lokale problemen zo snel mogelijk opgelost, zodat het treinverkeer minimaal gehinderd wordt.

IN BEELD. De eerste sneeuw in het Antwerpse: code geel blijft ook vanavond gelden
Foto: KMI

Weerbericht komende dagen

Dinsdagnamiddag verwacht het KMI aan de kust enkele opklaringen, maar dinsdagavond vergroot daar stilaan de kans op enkele winterse buien. Over het westen blijft het droog en bewolkt. In het centrale deel van het land valt lichte (smeltende) sneeuw. Ook in het oostelijke deel gaat het stilaan sneeuwen, maar de hoeveelheden zijn er eveneens eerder beperkt. De maxima schommelen tussen -3 graden in de Hoge Venen, +1 graad in het centrum en +3 of +4 graden aan de kust. Er waait een overwegend matige wind uit zuidelijke richtingen.

Woensdagochtend is er over het uiterste westen en langs de Franse grens nog kans op wat winterse neerslag of enkele sneeuwbuien. Daarna blijft het overal overwegend droog, maar vaak ook zwaarbewolkt. We krijgen maxima van -3 graden in de Hoge Venen tot +1 of +2 graden in Laag- en Midden- België.

Donderdag is het wisselend tot zwaarbewolkt in het westen met kans op een (winters) buitje. Elders is het eerder lichtbewolkt en droog. De maxima liggen tussen -3 en +4 graden. Vrijdag blijft het droog en wisselend bewolkt. De maxima liggen tussen -3 en +4 graden.

Vooral zaterdag maar ook zondag is het wisselvallig met veel bewolking. In Laag- en Midden-België valt er soms regen, in Hoog-België valt er soms smeltende sneeuw of sneeuw. Een matige tot aan zee vrij krachtige westenwind voert zachtere lucht aan. De maxima liggen rond +4 graden in het centrum.

Ook begin volgende week houdt het licht wisselvallige weer waarschijnlijk aan. Het is meestal wisselend bewolkt met soms een beetje regen of enkele buien. In de Ardennen kan er winterse neerslag vallen.

.

Nu in het nieuws