Weduwe Erik De Vlaeminck sleept Karl Vannieuwkerke voor rechter

Marina Swyngedauw en haar overleden echtgenoot en ex-veldrijder Erik De Vlaeminck Foto: Photo News

Weduwe Erik De Vlaeminck sleept Karl Vannieuwkerke voor rechter

Print

Al wie de naam en faam van haar overleden echtgenoot Erik De Vlaeminck in vraag stelt, krijgt met Marina Swyngedauw te maken. Dat weten nu ook sportpresentator Karl Vannieuwkerke en ex-veldrijder Roland Liboton. Zij worden vandaag in Veurne voor de rechter verwacht.

“Het draait allemaal rond een uitzending van Extra Time”, weet Karl Vannieuwkerke. “Sven Nys was uitgenodigd. Hij had een artikel bij waarin Liboton een en ander uit de doeken deed over dopinggebruik in het veldrijden. Ik polste of Nys meer over het onderwerp kwijt wou. Als je A zegt moet je B zeggen, Sven, zei ik. Maar daar is Nys niet op ingegaan. Toch is het die zin die bij de weduwe van Erik De Vlaeminck in het verkeerde keelgat is geschoten. Ik ben ondervraagd en dat is het, wat mij betreft.”

Het bewuste artikel is een interview uit 2017 met gewezen veldrijder Roland Liboton. Daarin wordt hem gevraagd wie de beste veldrijder aller tijden was. Niet alleen vond Liboton dat hem die eer te beurt viel, hij liet ook uitschijnen dat Erik De Vlaeminck niet koosjer was toen hij in 1970 en 1971 de wereldtitel binnenreef.

Het artikel in kwestie is Marina Swyngedauw al langer een doorn in het oog. “Er waren toen al dopingcontroles en Erik werd op die wedstrijden nergens van beschuldigd, laat staan ergens op betrapt”, antwoordt zijn weduwe daar steevast op. Het zit Swyngedauw vooral hoog dat haar overleden kampioen zich niet meer kan verdedigen. “Het is niet omdat Erik er niet meer is, dat je zomaar alles en nog wat over hem kan zeggen en schrijven”, zegt ze. Dat was ook de reden waarom ze het interview vorig jaar al bij de Raad voor de Journalistiek aan de kaak stelde. Zij ving er bot.

“Kan zich niet verdedigen”

Dat het artikel op tv opnieuw aan bod kwam, pikt de weduwe niet. Zij heeft zowel sportjournalist Karl Vannieuwkerke als veldrijder Roland Liboton nu rechtstreeks voor de correctionele rechter in Veurne gedagvaard.

“Mijn cliënte heeft klacht ingediend bij een onderzoeksrechter voor het besmetten van de nalatenschap van haar overleden echtgenoot”, bevestigt Els Leenknecht, de advocate van Marina Swyngedauw. “Zowel in persartikels als op tv worden kwetsende zaken over Erik De Vlaeminck geschreven en gezegd, terwijl de betrokkene zich onmogelijk kan verdedigen.”

Karl Vannieuwkerke is niet van plan om vandaag naar de rechtbank in Veurne te trekken, liet hij gisteren verstaan. Voor zover bekend heeft hij ook (nog) geen advocaat onder de arm genomen. Roland Liboton verkoos gisteren helemaal niet op zijn dagvaarding te reageren.

.

Nu in het nieuws