Bob Peeters: “Je mag er niet te veel over zeggen, anders krijg je nog een boete”

Foto: BELGA

Bob Peeters: “Je mag er niet te veel over zeggen, anders krijg je nog een boete”

Print

In tien wedstrijden tegen de top drie kon Westerlo dit seizoen nog nooit winnen, ook zaterdag op het Kiel niet. De 3 op 30 tegen KV Mechelen, Union en Beerschot Wilrijk doet de Kemphanen wel tekort. “Het gaat opnieuw over efficiëntie”, zucht Bob Peeters. Maar vooral de onterecht toegekende strafschop in de slotfase lag hem zwaar op de maag.

Door de schorsingen van ­Ghandri en Alessandro en de blessures van Rommens en ­Soumah moest Peeters stevig puzzelen. Voor het eerst sinds ­begin januari 2018 moest zelfs het vertrouwde 3-5-2-systeem wijken. Peeters koos op het Kiel voor een 4-4-2 met de debuterende Fabien Antunes als surprise van de chef. De Fransman werd bij STVV weggeplukt als linksback, maar verscheen zaterdag als verdedigende ­middenvelder aan de aftrap. Een geslaagde zet, zo bleek. Antunes ontpopte zich - zowel in balbezit als balverlies - tot sterkhouder en bracht ­Westerlo met een fraai kopbaldoelpunt op gelijke hoogte. “De beste man op het veld”, ­toonde Peeters zich opgetogen. “Hij bracht rust en met hem in de ploeg konden we ook door­voetballen. Omdat hij het als ­linkerflankspeler iets moeilijker kon belopen in ons systeem, heeft hij lang op zijn kans moeten wachten. Als centrale midden­velder heeft hij nu wel zijn visitekaartje afgegeven. Met deze ­Antunes hebben we er een extra optie bij.”

Tactisch plannetje

De vroege achterstand was voor Westerlo even schrikken, maar tactisch klopte het plannetje van de coach wel. Ondanks de Kielse drang naar voren gaven de ­bezoekers slechts één uitgespeelde kans weg: een schot van Van Hyfte op Van ­Langendonck. De andere paars-witte doelpogingen kwamen er na stilstaande fases. Aan de andere kant kwam ­Westerlo er na de gelijkmaker van Antunes offensief wel een paar keer goed uit. “De laatste weken hadden we het in die 3-5-2 wat moeilijk op de flanken en misten we aanvallend wat creativiteit”, geeft Peeters toe. “Vandaag ­hadden we met offensieve ­mensen op de flanken en vier ­spelers achterin meer grip op de wedstrijd. Of dit nu het nieuwe ­spelsysteem wordt? Dat zullen we de ­komende weken zien. Vandaag hebben we wel laten zien dat als we zo gegroepeerd spelen en in balbezit durven te voetballen, dat we in 1B onze voet naast elke ploeg kunnen zetten.”

Efficiëntie

Alleen was er opnieuw dat ­gebrek aan efficiëntie. Een ­pijnpunt dat de Kemphanen al maanden achtervolgt. Na de ­pauze had de vinnige Abrahams een drietal mogelijk­heden om te scoren, Naessens - voor het eerst sinds eind oktober ­in de ­basis - duwde ­vanop twee meter voor doel over. “Ik ben blij dat we hier op een goede manier ons ­visitekaartje ­hebben afgegeven. Alleen jammer dat we onszelf ­vergaten te belonen. Al ­mogen we ook niet te streng zijn voor Abrahams. Hij is nog altijd maar 20 en zorgt er wel voor dat we ­kansen creëren. Toen ik 20 was, miste ik ook ­kansen die ik vier jaar ­later wél binnentrapte. Bij hem zal die klik nog wel ­komen. Hij heeft een mooie ­toekomst voor zich.”

Door het gelijkspel op Beerschot Wilrijk wacht Westerlo nog steeds op een eerste driepunter tegen een ploeg uit de top drie. Met 3 op 30 tegen KV Mechelen, Union en Beerschot Wilrijk werden de Kemphanen wel heel mager ­bedeeld. “Een foutieve weer­gave”, besloot Peeters. “Al moet je ook toegeven dat de top drie dit jaar veel sterker is geworden. ­Vorig jaar had je alleen Cercle dat uit het niets kon scoren, nu heb je drie ploegen met die ­efficiëntie. Daar moeten wij nog beter in worden. Al mogen we niet vergeten om ons op te trekken aan deze prestatie.”

VAR

Na de laatste confrontatie in ’t Kuipje werd Bob Peeters twee weken geschorst voor zijn uithaal naar Ken Vermeiren na een strafschop voor vermeend handspel van Maxime Biset. Zaterdag dreigde er zich even een gelijkaardig scenario af te spelen. Wesli De Cremer legde de bal op de stip ­nadat Gilles Dewaele het leer onvrijwillig tegen de arm kreeg. Dante Vanzeir miste de penalty, maar toch lag het Peeters zwaar op de maag. “Het wordt tijd dat bepaalde mensen hun verantwoordelijkheid ­nemen”, zuchtte de Westelse coach. “Als je ziet welke strafschop Beerschot Wilrijk krijgt en welke wij tegen Lommel en ­Tubeke niet hebben ­gekregen, dan word je daar stil van. Je mag er niet te veel over zeggen, want anders krijg je een boete. Maar dit kan je toch niet meer van je ­afschuiven.” De zoveelste lokroep uit 1B voor de invoering van een VAR. ­Afwachten of die in de toekomst ook effectief gehoor zal krijgen.

MEER VOETBALNIEUWS