Einde verhaal voor Elise Mertens en David Goffin op Australian Open: landgenoten kansloos uitgeschakeld in derde ronde

Met David Goffin en Elise Mertens zijn ook de laatste twee Belgen op de Australian Open uitgeschakeld. Foto: if

Einde verhaal voor Elise Mertens en David Goffin op Australian Open: landgenoten kansloos uitgeschakeld in derde ronde

Print

Met David Goffin en Elise Mertens zijn vannacht de laatste twee Belgische profs gesneuveld op de Australian Open. Goffin ging kansloos onderuit tegen de Rus Medvedev, Mertens liet kans na kans liggen in de eerste set tegen de Amerikaanse Keys en kraakte daarna volledig.

Goffin (ATP 22) werd in Melbourne in de derde ronde uitgeschakeld door de Rus Daniil Medvedev (ATP 19), onze landgenoot verloor in 3 sets: 2-6, 6-7 (3/7) en 3-6. De wedstrijd duurde 2 uur en 3 minuten. Het was voor het eerst dat Goffin (28) en Medvedev (22) het tegen elkaar opnamen.

Medvedev was een van de revelaties van vorig seizoen. Hij won toen de toernooien van Sydney, Winston-Salem en Tokio. De Moskoviet bereikte vorig jaar de derde ronde van Wimbledon en de US Open. Deze keer haalt hij dus al zeker de achtste finales in Melbourne, waar hij het opneemt tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Serviër Novak Djokovic (ATP 1) en Canadees Denis Shapovalov (ATP 27).

Einde verhaal voor Elise Mertens en David Goffin op Australian Open: landgenoten kansloos uitgeschakeld in derde ronde
David Goffin en Daniil Medvedev Foto: EPA-EFE

Goffin: “Ik ben al blij dat ik geen pijn meer aan mijn arm heb”

“Ik ben slecht aan de wedstrijd begonnen, door direct mijn opslag in te leveren”, klonk het bij Goffin. “De baan was ook trager dan die van twee dagen geleden. Vanaf het begin was het heel moeilijk. Er waren veel rallies. Hij speelt met vlakken slagen en ballen die heel laag bleven. Het was dus niet eenvoudig om hem onder druk te zetten. Er was wel een kleine mogelijkheid aan het einde van de tweede set, die voor een kentering had kunnen zorgen, want je weet dan niet of hij het fysiek zou volgehouden hebben. Maar hij serveerde goed en speelde een heel goede tie-break.”

“Ik had nog nooit tegen Medved gespeeld, en het was moeilijk om oplossingen te vinden in de rallies. Ik had het gevoel dat ik er altijd vol voor moest gaan en toch was het moeilijk om hem pijn te doen omdat hij groot is, ver van de baseline speelt, en die ballen uitstekend terugbracht. Hij serveerde ook beter dan ik. Ik heb bijna geen vrije punten uit mijn opslag kunnen halen, wat mij wel geholpen zou hebben. Hij is ook mentaal heel sterk gebleven. Ik wist dat het lastig zou worden, maar niet in die mate.”

“Ik ben al blij dat ik geen pijn meer aan mijn arm heb. Dat is een zeer positieve zaak. We gaan nu verder kunnen werken en het nog alleen maar over tennis hebben, en niet meer over fysieke problemen. Ik heb hier twee goed wedstrijden gespeeld. Ik had er graag nog eentje aan toe willen voegen, en heb er alles voor gedaan, maar hij was gewoon sterker.”

“Ik zal niet aan de Davis Cup ontmoeting in Brazilië meedoen. Het is al een tijdje dat ik erover nadenk en het wordt te lastig. Ik ga terug naar België gaan en mijn volgende afspraken zullen de ATP toernooien van Montpellier, Rotterdam en Marseille worden.”

Einde verhaal voor Elise Mertens en David Goffin op Australian Open: landgenoten kansloos uitgeschakeld in derde ronde
Elise Mertens Foto: Photo News

Ook Mertens onderuit

Enkele uren later verdween met Elise Mertens ook de laatste Belgische van het eerste Grand Slam-toernooi van het seizoen. Vorig jaar haalde Mertens op Australian Open nog de halve finale, ditmaal was de derde ronde al het eindstation. Mertens liet in de eerste set tegen de Amerikaanse Madison Keys zeven kansen op een break liggen, en ging vervolgens helemaal kopje-onder in de tweede set: het werd 6-3 en 6-2 in amper 1 uur en 13 minuten.

In de achtste finales wacht voor Keys, die in 2017 de finale van de US Open verloor, een duel met de Oekraïense Elina Svitolina (WTA 7). Het zesde reekshoofd was in haar derde ronde in drie sets (4-6, 6-4 en 7-5) te sterk voor de Chinese Shuai Zhang (WTA 42).

“Het was een lastige dag, maar ik heb alles gegeven. Ik verlies met 6-3 en 6-2, maar dat is geen goede weerspiegeling van de wedstrijd, denk ik”, zei een teleurgestelde Elise Mertens na haar partij. “Alle spelen in de eerste set waren heel close. Het was vaak 40-40. Ze heeft zeer sterk geserveerd en het was moeilijk haar de breaken. Het is mij maar bij de zevende gelegenheid gelukt (aan het begin van de tweede set, nvdr.). Het was gewoon lastig om punten te winnen. Mijn slagen kwamen ook niet goed weg van mijn racket en ik heb te weinig druk kunnen uitoefenen.”

“Ik ben nu een beetje droevig”

Mertens spaarde de lof voor haar Amerikaanse opponente niet. “Ik vond Madison Keys vandaag heel sterk, beter dan tijdens de US Open. Ze heeft heel goed gespeeld, weinig fouten gemaakt. Zij was zeer agressief, op de returns, op de derde bal. Ze sloeg winners van alle kanten en heeft mij de gelegenheid niet gegeven mijn spel uit te oefenen. In de tweede set begon ze iets te haperen. Ik dacht ‘nu doordrukken’, maar het lukte niet. Ik heb geprobeerd te slaan, een beetje meer te spinnen, te slicen, maar ze had op alles een antwoord.”

Einde verhaal voor Elise Mertens en David Goffin op Australian Open: landgenoten kansloos uitgeschakeld in derde ronde
Foto: EPA-EFE

“Ik ben nu een beetje droevig. Ik had willen winnen. De balans is toch positief. Ik ben me hier met een andere status toegekomen, wat misschien in het begin van de trip wat stress met zich meegebracht heeft, maar ik denk dat ik daar toch redelijk goed mee ben omgegaan. Kwartfinale in Sydney gespeeld, hier derde ronde, hoewel ik graag verder had willen gaan, maar het is tenminste niet eerste, eerste, eerste ronde geweest. Het had gekund (lacht). Ik ga zeker die wedstrijd herbekijken en zien wat ik beter kan doen.”

“We moeten maandag tegen het eerste reekshoofd (het Tjechische duo Krejcikova-Siniakova, nvdr.). Het zal dus geen gemakkelijke klus zijn. Maar alles is mogelijk in tennis. We geloven er in ieder geval allebei in. Het is ook heel fijn met Aryna zelf te spelen. Het is iemand die voor elk punt gaat en ik kan er dus ook zelf veel van opsteken.”

Belgische junior

Door het vertrek van Mertens en Goffin is er geen Belg meer aanwezig op één van de hoofdtoernooien. Bij de juniors is er wél nog een halve Belg aan de slag: de 14-jarige Charlotte Kempenaers-Pocz, die ook de Australische nationaliteit bezit en daar woont, neemt het morgen (zondag) in de eerste ronde op tegen de Poolse Stefania Rogozinska Dzik (17).

Meer sportnieuws