Oud-topman van Spaarkrediet zwaarder bestraft voor opzettelijke aanrijding met fatale afloop

Foto: rr, Google Street View

Oud-topman van Spaarkrediet zwaarder bestraft voor opzettelijke aanrijding met fatale afloop

Print
Antwerpen -

Het Antwerpse hof van beroep heeft de gepensioneerde zakenman Joris V.T. (82) uit Monaco zwaarder bestraft, omdat hij met opzet een dronken man had aangereden in de Antwerpse studentenbuurt. De Mongoliër Deegii Baagii (26) overleed tien dagen later in het ziekenhuis. De tachtiger werd veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel, een jaar meer dan in eerste aanleg.

De feiten speelden zich af in de Antwerpse Vekestraat, waar rond 23u V.T., een vriendin afzette. Op het moment dat de oud-bankier zijn Mini Cooper weer in beweging bracht, stapte het slachtoffer de straat op. Het gaat om 26-jarige Deegii Baagii, van Mongoolse origine. Hij leunde op de motorkap van het autootje van V.T. en versperde de weg.

De getuigen zagen hoe Joris V.T. na enige aarzeling zijn Mini Cooper weer in beweging bracht en inreed op Baagii. De dronken twintiger sloeg achterover, op zijn hoofd. Joris V.T. gaf vervolgens gas, reed volgens getuigen over de benen van de jongeman en vlucht met hoge snelheid weg. Deegi overleed later aan zijn schedelfractuur. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de gefortuneerde oud-zakenman, die officieel in Monaco verblijft, zich met voorbedachten rade schuldig gemaakt aan opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. De rechtbank volgde die redenering.

Volgens zijn advocaat had hij uit noodverweer gehandeld en moest de tachtiger worden vrijgesproken. Joris V.T. voelde zich bedreigd toen het slachtoffer zijn handen op de motorkap zette en vreesde voor een overval. Naar zijn gevoel kon hij niet anders dan doorrijden.

Het hof ging daar niet in mee: uit niets bleek dat het slachtoffer agressief was en de beklaagde zat veilig in zijn auto. Joris V.T. had tal van andere beslissingen kunnen nemen, zoals het verwittigen van de politie, de hulp inroepen van omstaanders, etc. Het hof had vooral moeite met het gemak waarmee de beklaagde een dronken persoon had aangereden, om hem daarna aan zijn lot over te laten.

Hij werd veroordeeld voor het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen die ongewild de dood tot gevolg hadden en voor schuldig verzuim. Hij moet de moeder van het slachtoffer 9.000 euro schadevergoeding betalen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio