Federale minister steekt stokje voor maatregel Antwerps OCMW om privédetectives af te sturen op steuntrekkers

Antwerps schepen en voormalig OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) heeft met lange tanden de door privé­detectives gevoerde onderzoeken naar steuntrekkers stopgezet. Dat schrijft De Standaard vrijdag.

De onderzoeken die het Antwerpse OCMW liet uitvoeren door het Nederlandse bedrijf Soza Xpert, schenden het beroepsgeheim en zijn onwettig, zegt minister van Maatschappe­lijke Integratie Denis Ducarme (MR). Via privédetectives van Soza Xpert liet het OCMW nagaan of steuntrekkers onroerend goed bezitten in het buitenland en dus fraude plegen als ze hier een uitkering krijgen.

De discussie sleept al een jaar aan. Ducarme is tevreden dat het OCMW de onderzoeken intussen heeft stopgezet en ook niet gebruikmaakt van de informatie. Dat heeft Fons Duchateau (N-VA) de minister eind december, in zijn laatste week als OCMW-voorzitter, laten weten. “We moeten zeer streng optreden tegen sociale fraude, maar het moet wel binnen de grenzen blijven van wat wettelijk is toegestaan”, zegt Ducarme. “Dit was een echte armworsteling. Ik heb het Antwerpse OCMW eind vorig jaar laten weten dat ik naar het parket zou stappen als ze hier niet mee ophielden.”

Bits mailverkeer

Er kwam veel bits mailverkeer tussen Brussel en Antwerpen bij kijken, maar uiteindelijk bond Duchateau in. Hij blijft het wel radicaal oneens met Ducarme, zegt zijn woordvoerder.

Kris Van Exel

De kwestie komt ook aan bod in “De Grote Verbinding”, het Antwerpse bestuursakkoord. Daarin staat dat dit “op federaal niveau moet worden uitgewerkt”. Alleen lezen de N-VA en de sp.a, die nu bevoegd is, dat helemaal anders. “Federaal heeft men deze gegevens al, men kan ze gebruiken voor fiscale dossiers. We moeten maken dat ze ook voor sociale dossiers kunnen worden gebruikt”, zegt schepen Tom Meeuws (sp.a).

De N-VA ziet dat anders. Soza Xpert mag geen onderzoeken doen vanwege een probleem met het beroepsgeheim. “Daarom moeten we via het parlement die interpretatie over het beroepsgeheim uitklaren.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio