DOEN! Tien tips voor een uitstap met het hele gezin deze week

Foto: BERT DE DEKEN

DOEN! Tien tips voor een uitstap met het hele gezin deze week

Print

Deze week valt er weer heel wat te beleven. Wij geven 10 tips om eropuit te trekken met het volledige gezin. Veel plezier!

1 ZO 20/01:Varkenskoppen voor Sint-Antonius

www.toerismeoud-turnhout.be

Op de eerste zondag na 17 januari wordt in vele Kempense gemeenten een Sint-Antoniusviering gehouden ter ere van de patroonheilige van het vee, de slachters en de beenhouwers. Zo ook in Oosthoven, waar na de zondagsmis van 10.30u dieren – voornamelijk paarden en honden – worden gezegend. Tegelijk worden er per opbod varkenskoppen verkocht als verwijzing naar Sint-Antonius, die heel vaak wordt afgebeeld met een varken. Aan Bezoekerscentrum Landschap De Liereman vertrekt om 10.45u ook een stoet met paarden.

2 ZA 19/01 - ZO 27/01: Brussels Autosalon

www.autosalon.be

Tijdens het Brusselse Autosalon palmen personenwagens en bedrijfsvoertuigen zeven Paleizen in. Paleizen 8 en 9 zijn dan weer niet te missen voor wie van motors houdt. Het openingsweekend pakt uit met alternatieve vervoermiddelen. Qua alternatieve mobiliteitsoplossingen komt het openbaar vervoer aan bod, maar ook deelwagens. Extra aandacht gaat uit naar fietsen, elektrische steps en hoverboards.

3 ZA 19/01: Wandeling Turnhout by Night

www.uitinturnhout.be

Onder de noemer Turnhout by Night kunt u vandaag tussen 14 en 22u twee bijzondere winterwandelingen aanvatten in de hoofdstad van de Kempen. Je kan kiezen voor een stadsroute van 8,5 km of een route van 18 km door het Vennengebied. Beide trajecten zijn bewegwijzerd, maar je krijgt ook een plannetje mee. Langs het parcours is sfeerverlichting en animatie voorzien.

4 ZA 19/01: Tulpen op het Astridplein

www.vlam.be

VLAM richt vandaag samen met de Vlaamse siertelers voor de tweede keer een pluktuin in op het Koningin Astridplein in Antwerpen. Honderdduizend tulpen in allerlei kleuren zullen de zone voor het Centraal Station sieren. De pluktuin wordt opgebouwd vanaf 9u en vanaf 13u is de tulpentuin open voor het publiek. Je kan er zelf tulpen plukken. Meter van de Tulpenactie is Patser-actrice Nora Gharib.

5 ZA 19/01: Vertellingen in Duffel

www.vtbkultuur.be

Her en der in Duffel kan men zich vanavond verwarmen aan Winterse Vertellingen. In groepjes vertrek je vanuit de refter van de school ’t Kofschip in de Nieuwstraat naar de eerste vertelplaats. Een routeplannetje zet je verder op weg. Er worden verhalen verteld voor klein en groot op plekken als zolders, een klaslokaal of een tent met vuurhaard. Je kan vrij vertrekken tussen 18 en 22u.

6 ZA 19/01 - ZO 20/01: Zwemkampioenen in Wezenberg

www.zwemfed.be

Na een grondige renovatie ontvangt zwembad Wezenberg (Desguinlei 17-19) dit weekend het kruim van de Vlaamse zwemmers. Maar tijdens de Flanders Swimming Cup duiken ook internationale kampioenen in het bad. Hét moment om Antwerpens olympische zwembad in al zijn glorie te (her)ontdekken.

7 ZA 19/01 - ZO 10/02: Permekebib in Chinees kleedje

www.permeke.org

In aanloop naar het Chinese Nieuwjaar van 9 februari kan je nu al in de Permekebibliotheek genieten van een bijbehorende expo. Je leert er het verschil tussen een Leeuwendans en een Drakendans, maar ook welke traditionele instrumenten er gebruikt worden in de Chinese opera. In een workshop, woensdag om 14u, leren kinderen Chinese lampionnen maken.

8 VR 25/01 - ZA 26/01: Vurig Brugge

www.wintervonken.be

‘Brugge, die Scone’ flonkert al van zichzelf, maar het evenement Wintervonken zorgt voor extra glans. Mysterieuze voorstellingen, stemmige livemuziek en een vurig winterterras op de Burg verwennen de bezoeker twee dagen lang. Met zijn lichaam als penseel schildert de Franse artiest Vincent Glowinski gigantische fresco’s op de muren van het stadhuis. Door het projecteren van repetitieve bewegingen ontstaan vreemde vormen en figuren.

9 DO 24/01 - ZO 27/01: Vier beurzen, één Vakantiesalon

www.vakantiesalon-antwerpen.be

Vakantiesalon Antwerpen breidt uit. Naast de klassieke vakantiebeurs bieden de organisatoren op hetzelfde moment drie extra beurzen aan: Aventuria, B&B Days en Let’s Camp. De vier gespecialiseerde beurzen vinden samen in Antwerp Expo plaats. Let’s Camp is de beurs voor kampeerliefhebbers, B&B Days richt zich tot liefhebbers van bed & breakfasts en Aventura pakt uit met trektochten voor de avontuurlijke reiziger. Het Vakantiesalon zelf wordt opgedeeld in Verweg en Dichtbij Vakanties.

10 MA 21/01: Turen naar maansverduistering

www.ashpolaris.vvs.be

In de vroege ochtend van maandag 21 januari wordt een maansverduistering verwacht. Amateursterrenkundigen van ASH Polaris staan vanaf 4.15u met hun sterrenkijkers klaar op de Toeristentoren in Herentals. Geïnteresseerden zijn welkom, en worden aangemaand zelf een verrekijker mee te brengen. Tegen 7u – als de maan stilaan weer in zijn volle glorie schijnt – wordt er afgerond met spek en eieren.

Tips om te Doen!