Kucam ontkent ooit euro te hebben gevraagd voor humanitaire visa, maar heeft wel verhalen “gemeld aan kabinet Francken”

Foto: rr

Kucam ontkent ooit euro te hebben gevraagd voor humanitaire visa, maar heeft wel verhalen “gemeld aan kabinet Francken”

Print

Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) is donderdag voor de onderzoeksrechter geleid en vervolgens aangehouden, nadat hij dinsdag was opgepakt in een dossier rond mensensmokkel. Kucam wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Hij verschijnt op dinsdag 22 januari voor de raadkamer.

Kucam ontkent ooit een euro te hebben gevraagd voor humanitaire visa.“Hij heeft geen geld gevraagd, geen geld ontvangen en nooit iemand afgeperst of bedreigd”, zegt zijn advocaat Frank Coel. “Hij heeft zich enkel onbaatzuchtig ingezet voor zijn gemeenschap.”

Advocaat Frank Coel zegt donderdag aan VRT Nieuws dat zijn cliënt wel “via via” informatie had vernomen over geldstromen naar “passeurs en reisbureau’s”, maar dat hij dat toen ook gemeld heeft aan het kabinet van toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

“Volgens de informatie waarover we beschikken zijn er voornamelijk geldstromen te traceren naar passeurs en reisbureau’s die mensen moesten overbrengen van Syrië naar Libanon, en niet naar meneer Kucam zelf”, zegt Coel, wiens cliënt dat “via via” heeft mogen vernemen.

Coel beklemtoont dat het geld niet in handen is gekomen van Melikan Kucam. “En mijn cliënt heeft dit zelfs in juli gemeld aan het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken”, besluit zijn advocaat.

Het Antwerpse gerecht liet Melikan Kucam (44) dinsdag oppakken op verdenking van mensensmokkel, passieve corruptie, criminele organisatie en afpersing. Als spilfiguur zou hij via tussenpersonen sommen van 2.000 tot 10.000 euro en zelfs meer hebben gevraagd om christenen uit oorlogsgebied in Syrië en Irak naar ons land te halen. Door zijn toedoen zouden ze aan een humanitair visum zijn geraakt via het kabinet van Theo Francken (N-VA), tot voor kort staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

GVA+ Melikan Kucam houdt onschuld staande, maar steeds meer vragen over man die “grote sier maakte”

.

Nu in het nieuws