May overleeft de vertrouwensstemming erg nipt: “Tijd om referendum waar te maken”

Foto: AP

May overleeft de vertrouwensstemming erg nipt: “Tijd om referendum waar te maken”

Opnieuw hoogspanning in het Britse Parlement. Nadat haar brexit-deal werd weggestemd, moest premier May woensdagavond een vertrouwensstemming zien te overleven. May haalde het zoals verwacht, maar het werd erg nipt met 325 stemmen voor en 306 tegen. May had 318 stemmen nodig.

Labour-leider Jeremy Corbyn had May uitgedaagd nadat het parlement dinsdagavond met een overweldigende meerderheid het brexit-akkoord van de Tory-premier en de Europese Unie had verworpen. May blijft na de gewonnen vertrouwensstemming wel in het zadel zitten, maar ze komt opnieuw verzwakt uit de strijd. Een marge van negentien stemmen betekent dat ze zonder de steun van de tien Noord-Ierse Unionisten van de DUP de stemming zou hebben verloren. De DUP liet niet na dat punt ook zelf te benadrukken.

Dat Corbyn in het zand bijt, heeft als gevolg dat er niet meteen nieuwe verkiezingen komen en dat de Labour-leider zijn ambitie om premier te worden voorlopig mag opbergen. Hoe het de komende dagen en weken dan wel verder moet, is voor niemand duidelijk. Maandag wordt May in het parlement verwacht om toelichting te geven.

“Tijd om referendum waar te maken”

Meteen na de stemming zei May dat ze overleg wil plegen met de andere fracties. Zo hoopt ze overeenstemming te vinden over een plan van aanpak voor de Brexit.

Woensdagavond, enkele uren na de stemming, legde May opnieuw een korte verklaring af. Ze zei dat het haar plicht is om de wil van het Britse volk om de Europese Unie te verlaten, uit te voeren. “Ik ben van plan om dat te doen”, klonk het, zonder in detail te treden.May heeft woensdagavond, meteen na de vertrouwensstemming, al een ontmoeting gehad met de leiders van een aantal fracties, zoals Vince Cable van de Libdems en Ian Blackford van de Schotse Nationalisten. Die ontmoeting verliep “constructief”, aldus May. Ook morgen/donderdag staan er nog ontmoetingen met parlementsleden op het programma, klonk het.

Maar Labour-leider Jeremy Corbyn weigert voorlopig aan tafel te gaan zitten, zolang de Britse premier het scenario van een “harde brexit” (no-deal) niet afwijst. May betreurt zijn weigering “maar de deur blijf open”, klonk het. Ze riep de partijen op om hun eigenbelang opzij te zetten. “In een historische stemming in 2016 heeft het land beslist om de EU te verlaten. In 2017, stemde 80 procent van de mensen voor partijen die beloofden om het resultaat te respecteren. Nu tweeënhalf jaar later is het tijd om een akkoord te vinden, om het nationaal belang te laten primeren en het referendum waar te maken”, aldus May, die meteen wegliep zonder verdere vragen te beantwoorden.

.

Nu in het nieuws