© patrick de roo

Velonetwerk breidt uit met 400 stuks, nieuwe fietsen hebben ketting

Het netwerk van Velo-fietsen in Antwerpen breidt andermaal uit. Deze week nog zal Velo 400 extra fietsen in roulatie brengen, waardoor het totale aantal stijgt naar 4.200 fietsjes. De nieuwe generatie Velo’s zullen weer een ketting hebben in plaats van een ‘cardan-as’. Ook de allereerste fietsen van Velo hadden een klassieke ketting.

Volgens Velo was het opdrijven van de capaciteit noodzakelijk om de beschikbaarheid voor gebruikers, voornamelijk in drukke periodes te verbeteren.

De 400 nieuwe Velo-fietsen zijn uitgerust met een ketting en niet met een cardan-as zoals bij de huidige Velo’s. Die as is weliswaar onderhoudsvriendelijker maar leidt er toe dat het versnellingsmechanisme gemakkelijker defect raakt. Dat defect zorgt ook voor het ‘doortrappen’ bij de Velo’s waardoor gebruikers af en toe hinder ondervinden.

De bestaande Velo’s met een cardan-as worden in eerste instantie niet vervangen maar wel hersteld als het mechanisme defect raakt. Daarom vraagt Velo aan haar klanten om defecte fietsen steeds te melden via de app en door het zadel om te draaien. Zo worden de fietsen zo snel mogelijk hersteld en teruggeplaatst.

“Velo is ondertussen goed ingeburgerd, voornamelijk tijdens de ochtend- en de avondspits wordt er heel wat afgependeld”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Met deze 400 bijkomende fietsen kunnen we extra capaciteit inzetten aangezien Velo intensief gebruikt wordt.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio