Opsteker voor Van Avermaet: Bevin wint verrassend in Tour Down Under na contact tussen Philipsen en Sagan

Foto: Photo News

Opsteker voor Van Avermaet: Bevin wint verrassend in Tour Down Under na contact tussen Philipsen en Sagan

Print

Goed nieuws voor Greg Van Avermaet: de nul is nu al van het bord voor zijn nieuwe ploeg Team CCC nadat de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin verrassend de sprint won in de tweede etappe van de Santos Tour Down Under. Jasper Philipsen werd vijfde in de tweede massaspurt van deze rittenkoers.

De tweede etappe van de Santos Tour Down Under tussen Norwood en Angaston was oorspronkelijk 149 kilometer lang, maar door de voorspelde loden hitte in Zuid-Australië werd ze enkele dagen geleden al ingekort naar 122 kilometer. Die hitte kwam er ook daadwerkelijk voor de tweede dag op rij, met temperaturen tot 37 graden. Al was dat nog iets minder dan oorspronkelijk verwacht. 

Twee van de vroege vluchters van de openingsrit lieten het peloton voor de tweede dag op rij hun hielen zien: de Australiër Jason Lea (Unisa) en de Kazak Artyom Zakharov (Astana). Zij kregen het Spaanse gezelschap van Jaime Castrillo van Movistar. Onderweg slaagde Lea erin zijn bergtruitje met succes te verdedigen en graaide Zakharov het maximum van de bonificatieseconden mee, waarop de drie zich weer lieten inlopen door het peloton. 

Nadien ging de Fransman Matthieu Ladagnous (Groupama - FDJ) een tijd voor het peloton uit rijden, maar onder meer door toedoen van Thomas De Gendt (Lotto - Soudal) en Deceuninck - Quick-Step in dienst van hun respectievelijke sprinters Caleb Ewan en Elia Viviani liep alles weer samen met nog drie kilometer te gaan. Nadien liep de weg dan wel constant zachtjes omhoog, maar toch leken de sprinters aan zet te zijn. 

Ongewone sprint

 

Het werd echter een ongewone sprint omdat Peter Sagan en Jasper Philipsen elkaar op de laatste bult wat raakten. Het kraakte achter de Limburgse neoprof. Met een klein pelotonnetje trokken ze naar de streep, waar Patrick Bevin van Team CCC verrassend de sprint won voor Caleb Ewan en Peter Sagan.

De 27-jarige Nieuw-Zeelander - die eigenlijk bekend staat als tijdritspecialist - zorgde meteen voor een eerste zege voor de nieuwe WorldTourploeg van Greg Van Avermaet, die Down Under weliswaar niet aanwezig is. De ritwinnaar van dinsdag, Italiaans kampioen Viviani, finishte als zevende en moet zijn leiderstrui afstaan aan Bevin, die in rit 1 al bonificatieseconden had gesprokkeld door mee te schuiven met de vroege vlucht. 

 

 

Philipsen had het over een redelijk hectische sprint. “Sagan ging een beetje naar rechts en raakte mijn wiel, omdat ik een beetje links van hem zat. Daardoor moest ik me wat inhouden, maar heb ik de renner achter mij ook wat gehinderd. Ik hoorde ze vallen. Het was een goede sprint om bij te leren. We zijn er nog niet, maar anderzijds heb ik nog tijd genoeg. Je sprint hier niet tegen Janneke en Mieke.”

Caleb Ewan, zondag winnaar in de Down Under Classic, gaf toe dat hij de benen niet had. “Ik was gewoon leeg.”

Elia Viviani – die ook de leiderstrui aan Bevin verloor – liet hetzelfde verhaal optekenen. “Ik was gewoon te leeg. Ik heb geen excuses. Dries Devenyns hield me goed voorin en dan had ik ook mijn twee vaste mannen Sabatini en Mörköv rond mij, maar dat was niet voldoende om mee te spelen.”

"Fantastisch om zo te kunnen starten voor CCC"

Uiteraard was Bevin erg blij met zijn dubbelslag: "Ik weet dat ik op zo'n oplopende finish goeie kaarten heb", zei hij na afloop.
"Zelf werd ik niet opgehouden door de val. Een ploegmaat zette me af in de laatste kilometer en vanaf dan ging ik van wiel naar wiel in het peloton. Ik weet dat ik op zo'n oplopende finish goeie kaarten heb en kon de juiste lijnen kiezen. Met Sanchez in de aanval had ik het ideale doel. Ik gaf alles wat ik had, hoofd naar beneden, of ik nu zou winnen of overspoeld worden door de rest."

Bevin - bijnaam 'Paddy' - werd eind vorig seizoen achtste op het WK tijdrijden in Innsbruck, kwam half oktober nog in actie tijdens de Ronde van Turkije, en legde er nadien duidelijk niet al te lang de riem af. "Ik ben naar hier gekomen met een goede vorm. Dat toonde ik dinsdag al door bonificatieseconden mee te graaien. Maar dat ik deze rit zou winnen, dat zou ik vooraf toch niet echt durven zeggen hebben. Fantastisch om zo te kunnen starten voor het CCC Team."

 

In de stand heeft de ploegmaat van Greg Van Avermaet nu vijf seconden voorsprong op Viviani en negen op Ewan, Max Walscheid en Zakharov. Donderdag verdedigt Bevin die voorsprong in een golvende etappe over 146 kilometer tussen Lobethal en Uraidla.

Van Avermaet reageerde alvast opgetogen op die verrassend opsteker, zo vroeg op het seizoen:

 

Uitslag:

1. Patrick Bevin (N-Z/CPT) 3u14:31 (gem. 37.7km/u)

2. Caleb Ewan (Aus/LTS)  z.t.

3. Peter Sagan (Svq/BOH)

4. Danny van Poppel (P-B/TJV)

5. Jasper Philipsen (Bel/UAD)

Stand:

1. Patrick Bevin in 6u34:03

2. Elia Viviani +5

3. Caleb Ewan +9

4. Max Walscheid +9

5. Artyom Zakharov +9

Meer sportnieuws