De Wever blij nu Antwerpse haven definitief grootste Europese chemie-investering in 20 jaar binnenhaalt: “Vertrouwen in vooruitgang”

Print
Antwerpen -

In het Havenhuis van Antwerpen heeft de CEO van chemiegroep Ineos dinsdag een overeenkomst getekend voor een mega-investering van 3 miljard euro in de Antwerpse haven. De bouw van twee gespecialiseerde fabrieken zal 400 directe nieuwe jobs opleveren.

Het Britse chemieconcern Ineos kondigde in juli 2018 “Project One” aan, een megaproject ter waarde van 2,7 miljard euro in het kader van de expansie van zijn chemiefabrieken. Verschillende Europese havens waren daarvoor in de running, maar uiteindelijk ging de keuze naar Antwerpen. Met nog extra kosten voor infrastructuur komt het uiteindelijke investeringsbedrag op 3 miljard euro. Dat is de grootste investering in de Europese chemiesector in twintig jaar tijd.

Ineos zal op zijn huidige site in Lillo en op aanpalende terreinen twee fabrieken bouwen: een propaandehydrogenatiefabriek (PDH) en een ethaankraker. Deze moeten respectievelijk propaan omzetten in propyleen, en ethaan in ethyleen, grondstoffen voor andere chemieproducten die hun weg vinden naar tal van sectoren zoals de automobiel-, bouw- en kledingsector, cosmetica en persoonlijke verzorging, farmaceutica, elektronica en verpakkingsmaterialen.

De nieuwe productie-eenheden worden naar verwachting in 2024 in gebruik genomen. Zodra de fabrieken operationeel zijn, zorgen ze voor 400 directe, voltijdse jobs. Tijdens de constructiefase levert het project 3.000 banen voor werkkrachten op.

De Wever blij nu Antwerpse haven definitief grootste Europese chemie-investering in 20 jaar binnenhaalt: “Vertrouwen in vooruitgang”
Ineos-baas Jim Ratcliffe en Antwerps burgemeester Bart De Wever Foto: BELGA

“Jarenlange terugval keren”

Jim Ratcliffe, CEO van Ineos, gelooft dat zijn investering Europa zal helpen competitief te blijven in de petrochemische industrie. “Onze investering in een ethaankraker en propaandehydrogenatiefabriek van wereldschaal is de grootste in zijn soort in Europa sinds meer dan een generatie en een belangrijke ontwikkeling voor de Europese petrochemische industrie. Wij geloven dat deze investering een jarenlange terugval in de Europese chemische sector kan keren.”

Burgemeester Bart De Wever voelt zich naar eigen zeggen trots en nederig. “Deze investering toont dat zelfs in een tijd van brexit-onzekerheid er vertrouwen is in economische groei, internationalisering en duurzame technologie. Kortom: er is vertrouwen in vooruitgang.”

In Vlaanderen gaat het zelfs om de grootste investering in twintig jaar over alle sectoren heen. “Het dossier is bovendien een mooie illustratie van een lange termijn samenwerking tussen verschillende ministers en overheden, de sectorfederatie, de haven, met een gemeenschappelijk doel”, vindt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

LEES OOK. 500 nieuwe jobs in haven op komst: Britse chemiegroep bevestigt mega-investering voor bouw twee nieuwe fabrieken

 

 

 

 

.

Nu in het nieuws