© REUTERS

© REUTERS

1 / 2

Zeker zes doden bij aanslag op hotelcomplex in Keniaanse hoofdstad Nairobi

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn bij een terroristische aanslag in een hotel- en bedrijvencomplex minstens zes doden en dertig gewonden gevallen. Vier gewapende mannen drongen het complex binnen en losten geweerschoten. Er waren ook twee ontploffingen te horen, waardoor drie auto’s op de parking in brand vlogen. De Somalische terreurgroep al-Shabaab heeft de aanslag al opgeëist. De aanslag is nog steeds aan de gang: de politie probeert de daders te overmeesteren.

gjs

De aanslag begon rond 13 uur onze tijd met een aanval op een bank en de ontploffing van drie bommen in voertuigen. Er was ook een kamikaze in de foyer van het DusitD2-hotel bij betrokken. Daar liep een reeks gasten “ernstige verwondingen” op. Volgens een getuige waren de gewapende daders met vier.

“Ik hoorde plots geweerschoten”, zegt een vrouw die in een gebouw in de buurt werkt. Zij hoorde ook de ontploffingen. “Mensen liepen weg met hun armen in de lucht en sommigen kwamen de bank binnen om te schuilen om te overleven. Er was grote paniek.” Een reporter van Reuters zag een bebloede man het hotel verlaten, terwijl studenten van de nabijliggende universiteit geëvacueerd werden.

De buurt is afgezet, zegt politiechef Philip Ndolo. Vanop de site in Westlands, waarop het grote hotel DusitD2, banken en bedrijven gevestigd zijn, stijgen zwarte rookwolken op door de voertuigen die er in brand staan. “We hebben agenten ter plaatse gestuurd, ook van de antiterreureenheid”, zegt politiewoordvoerder Charles Owino. “Zij proberen de daders nu naar buiten te krijgen.” Volgens de politie zijn ondertussen zes van de zeven verdiepingen veilig. Er zijn buiten wel nog steeds geweerschoten te horen.

Minstens zes doden

Volgens lokale media zijn bij de aanslag zeker zes doden en dertig gewonden gevallen. Een fotojournalist van persagentschap AFP meldde eerder vanavond al dat er vijf doden te betreuren waren nadat hij vijf lichamen had zien liggen op het terras van een restaurant in het complex.

De Islamistische terreurgroep al-Shabaab zegt bij de aanslag tientallen mensen te hebben omgebracht. Het zette een bericht op de bevriende website Memo dat er 47 mensen zijn omgekomen. Bewijzen daarvoor gaf de organisatie niet en er is volgens de Britse openbare omroep niets dat de claim bevestigt.

Het is niet de eerste keer dat er in Nairobi een aanslag gepleegd wordt door Somalische terroristen. In 2013 kwamen tientallen mensen om in een winkelcentrum en in een universiteit werden in 2015 bijna 150 studenten gedood door terroristen.

© REUTERS

© AFP

© AFP

© EPA-EFE

© REUTERS

© AFP

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© REUTERS