De Wever over gooi naar minister-presidentschap: “Het was niet elegant, dat geef ik toe”

Foto: ISOPIX

De Wever over gooi naar minister-presidentschap: “Het was niet elegant, dat geef ik toe”

Print

Bart De Wever (N-VA) geeft toe dat zijn bekendmaking maandag “niet elegant” was. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1.

De Antwerpse burgemeester liet maandag verstaan Vlaams minister-president te willen worden na de verkiezingen in mei. Een dag na de schokgolf kwam De Wever zijn beslissing verduidelijken op Radio 1. “Het was niet elegant, dat geef ik toe”, zegt de N-VA-voorzitter. “Maar nood breekt wet als ik de reconquista van Elio Di Rupo en de positionering van de Vlaamse partijen zie.”

De Wever nam de beslissing om voor het Vlaams minister-presidentschap te gaan naar eigen zeggen pas zondagavond. “Tijdens de eedaflegging tien dagen geleden speelde het alleszins niet mee. Ik heb veel slechte eigenschappen, maar ik ben geen leugenaar.”

“De comfortzone als Antwerps burgemeester is gemakkelijk”, gaat De Wever verder. “Maar ik zou het mezelf verwijten als bijvoorbeeld Di Rupo II wordt gevormd na mei met N-VA aan de zijlijn. Maar voor alle duidelijkheid, het is niet zeker dat ik Vlaams minister-president zal worden. Daar beslist eerst de kiezer over en daarna de coalitievorming. Ik blijf dan ook de komende maanden zéker burgemeester.”

Kris Peeters: “Oorlogstaal”

N-VA verraste vriend en vijand in de Wetstraat door De Wever naar voor te schuiven als kandidaat-minister-president en Jan Jambon als kandidaat-premier. Huidig minister-president Geert Bourgeois verhuist dan weer naar Europa. De keuze voor die opstelling is volgens N-VA mee geïnspireerd door de uitdrukkelijke wens van de PS om op alle niveaus opnieuw aan de macht te komen. Die reconquista van de PS wil de N-VA absoluut voorkomen.

De manier waarop N-VA die beslissing communiceerde, doet bij CD&V-kopstuk en federaal vicepremier Kris Peeters de wenkbrauwen fronsen. “Blijkbaar heeft de N-VA een vijand nodig om haar campagne te starten”, aldus Peeters in De Ochtend. “Verder is de oorlogstaal die men spreekt opvallend”.

Volgens Peeters zal zijn partij “niet meespelen in het spelletje van N-VA”. Door haar demarche van maandag lijkt N-VA andere partijen te willen dwingen om ook een kandidaat-premier naar voor te schuiven. “Wij gaan verder inhoudelijk onze zaken duidelijk maken, zonder daarbij een vijand te hebben of te zoeken. Dat gaat over inhoud en niet over postjes”, aldus Peeters.

“We zullen op het juiste moment met de juiste personen komen en zullen ons niet laten opjagen, zeker niet door de N-VA”, besluit de CD&V-vicepremier.

.

Nu in het nieuws