Experts: “Sequoia op N70 moest nog niet worden gekapt”

De sequoia voor hij gerooid werd. Foto: rr

Experts: “Sequoia op N70 moest nog niet worden gekapt”

Print
Sint-Niklaas -

De sequoia op de N70 had begin deze maand nog niet gekapt moeten worden. Dat is de conclusie van vijf boomexperts die PVDA-raadslid Jef Maes contacteerde.

De sequoia werd begin deze maand gerooid door de vzw Samen Ouder, die bouwt aan een nieuwe zorgresidentie. Dat gebeurde uit veiligheidsoverwegingen: de oprijlaan van de site zou naast de boom komen te liggen.

Onderzoek in maart 2018 leerde dat de mammoetboom was aangetast door een schimmel. Die kon hem op termijn zodanig aantasten dat de veiligheid van de omgeving in gevaar zou kunnen komen als hij zou omvallen. De eigenaar besliste daarom om de boom te laten kappen, waarop een online petitie werd gelanceerd die 780 handtekeningen verzamelde voor het behoud van de boom.

PVDA-raadslid Jef Maes schaarde zich achter dat initiatief en contacteerde vijf boomexperts. Onder hen docent boomverzorging aan Odisee Sint-Niklaas Wim Peeters, die de dwarsdoorsnede van de boom onderzocht na de kap. “Er zijn duidelijk kleinere aantastingen in het hout die zich sterk hadden kunnen verspreiden. Maar via een regelmatige controle en relatief hoge onderhoudskosten had die boom nog een redelijke tijd kunnen blijven staan, maar hoelang, dat was onmogelijk te voorspellen.”

Gedelegeerd bestuurder van vzw Samen Wonen Geert Vercauteren blijft erbij dat het veiligheidsrisico te groot was. “Maar ter compensatie van de uitheemse sequoia zullen we verspreid over het domein meer dan twintig hoogstammige inheemse bomen planten.”

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio