500 nieuwe jobs in haven op komst: Britse chemiegroep bevestigt mega-investering voor bouw twee nieuwe fabrieken

De petrochemische cluster in de Antwerpse haven. Foto: Photo News

500 nieuwe jobs in haven op komst: Britse chemiegroep bevestigt mega-investering voor bouw twee nieuwe fabrieken

Print
Antwerpen -

Het is nu officieel: de Britse chemiegroep Ineos investeert 2,7 miljard euro in de bouw van twee fabrieken in de Antwerpse haven. Meteen de grootste investering die het chemiebedrijf ooit heeft gedaan.

Het Havenbedrijf Antwerpen, het overheidsagentschap Flanders, Investment and Trade (FIT) en de chemiefederatie Essenscia hebben de miljardeninvestering zopas bevestigd. Het Britse chemiebedrijf Ineos zal met de twee nieuwe fabrieken meer dan vijfhonderd jobs in de Antwerpse haven creëren.

Het nieuws hing al een tijdje in de lucht. Maar tot dit weekend was de investering nog niet helemaal zeker, omdat Ineos nog geen handtekening had gezet. Nu is de investering wel zeker. Jim Ratcliffe, de rijkste Brit en eigenaar van Ineos, komt dinsdag zelf naar Antwerpen om de investering op een persconferentie toe te lichten.

LEES OOK: (+) Haven mag zich opmaken voor miljardeninvestering: “Dit zou historisch zijn”

De belangrijkste investering van Ineos is de bouw van een kraker die 1,7 miljard euro gaat kosten. Met deze installatie wordt ethaangas omgezet in ethyleen. Dat laatste is een belangrijke grondstof voor de chemie.

De tweede investering, goed voor ongeveer 1 miljard euro, is de bouw van een PDH-fabriek. Die moet propaangas omzetten in propyleen, een basisgrondstof voor de plasticindustrie.

De bouw van de twee fabrieken – die ongeveer vijf jaar zal duren – zou voor vijfhonderd nieuwe banen in de Antwerpse haven zorgen. Daarbovenop komen er nog eens duizend indirecte banen bij.

Nu in het nieuws