De Wever is kandidaat Vlaams minister-president en zet burgemeesterschap op het spel: “Wil graag burgemeester blijven, maar het is wat het is”

Print
Antwerpen / Brasschaat -

Bart De Wever wordt lijsttrekker voor de Antwerpse N-VA-lijst voor het Vlaams Parlement en stelt zich kandidaat als Vlaams minister-president. Dat heeft de Antwerpse burgemeester maandag gemeld op een persconferentie. Brasschaats burgemeester Jan Jambon trekt de Antwerpse Kamerlijst voor N-VA en is kandidaat-premier.

Indien De Wever na de verkiezingen van mei 2019 effectief Vlaams minister-president wordt, zal hij die functie niet langer kunnen combineren met het Antwerps burgemeesterschap. De Wever gaf aan dat hij liefst van al burgemeester zou willen blijven, maar dat die persoonlijke keuze in conflict komt met de belangen van zijn partij.

Nochtans had De Wever nog heel recent verkondigd dat hij wat hem betreft voor het leven burgemeester van Antwerpen zou willen blijven. Ook het voorzitterschap van N-VA zal niet te combineren vallen met de rol van Vlaams minister-president.

“Kijk, ik ga van mijn hart geen moordkuil maken. Tot een week geleden heb ik gezegd dat ik vooral burgemeester wil blijven en - zolang als mijn natuurlijk leven en de kiezer dat volhoudt - dat ambt wil blijven uitoefenen”, zo begon De Wever zijn opvallende zet te verantwoorden. “Dat is ook wel wat de mens Bart De Wever wilde. Alleen is die in conflict gekomen met de partijvoorzitter, die natuurlijk ook andere belangen moet voorop zetten. En om een parafrase te maken van een bekend staatsman: ‘La Flandre passe avant le rêve de BDW.’ Het is wat het is. Wij hebben met elkaar afspraken gemaakt en dit is één package deal, waarbij wij denken dat dit voor onze partij de sterkste opstelling is. Maar vooral dat dat de beste kansen biedt om effectief de reconquista (van de PS, red.) af te weren.”

Koen Kennis waarnemend burgemeester? “Voorbarig”

De Wever is kandidaat Vlaams minister-president en zet burgemeesterschap op het spel: “Wil graag burgemeester blijven, maar het is wat het is”
Koen Kennis legt de eed af als schepen in Antwerpen Foto: BELGA

Dat die mogelijke rol van Vlaams minister-president niet te verzoenen valt met het burgemeesterschap is ook voor De Wever kristalhelder. “Dat is onmogelijk.” Wie moet De Wever dan vervangen als burgemeester van Antwerpen als het zover komt? “Als u vragen hebt over door wie ik vervangen moet worden in de desbetreffende functies, dan moet ik u teleurstellen. Daarover zullen wij spreken wanneer de kiezer heeft gesproken.”

Antwerps ‘superschepen’ van Financiën en Mobiliteit Koen Kennis is een van de namen die genoemd wordt om De Wever op te volgen als waarnemend burgemeester op te volgen. Toch noemt hij dit voorbarig. “Eerst moet de kiezer spreken in mei en dan kijken we verder”, zegt Kennis. “Er zijn geen scenario’s vastgelegd. En in de politiek kan veel gebeuren. Ik ga vandaag daarover dan ook geen verdere uitspraken doen. Het is zeer voorbarig. We mogen Bart ook niet vasthouden in Antwerpen. Het zou een goede zaak zijn voor Vlaanderen met Bart als minister-president.”

REACTIES:

- Wouter Van Besien: “Als De Wever consequent is, neemt hij nu al ontslag als burgemeester”

- Jinnih Beels: “Goed dat er na mei duidelijkheid komt”

- Filip Dewinter: “Antwerpen is verraden en blijft verweesd achter”

- Kris Peeters: “Veel Antwerpenaren zullen wenkbrauwen gefronst hebben”

- Peter Mertens noemt stap van De Wever een koehandel, “in package-deal met sp.a”

- Dave Sinardet: “Beetje kiezersbedrog naar Antwerpse kiezer”

Jambon gaat voor premierschap

Jan Jambon, tot voor kort minister van Binnenlandse Zaken, doet als lijsttrekker van de Antwerpse Kamerlijst een gooi naar het premierschap. De aankondiging van De Wever komt als een verrassing want de laatste weken circuleerde vooral de naam van gewezen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon als opvolger van Bourgeois. “Federaal wil ik de belangen van de kiezer verdedigen”, aldus Jambon. N-VA benadrukte ook nog altijd te willen deelnemen aan het federale beleidsniveau maar “alleen als daar de nodige garanties voor een gepast Vlaams beleid tegenover staan”. Daarbij werd vooral verwezen naar een gedegen migratie- en veiligheidsbeleid en sociaal-economisch beleid.

Huidige Vlaams minister-president Geert Bourgeois trekt naar Europa. “Ik ben blij met de strategische keuzes die de partij maakt”, zei hij. “De keuze is in consensus gemaakt. Zo kan ik mij presenteren aan alle Vlaamse kiezers.”

De naam van Jean-Marie Dedecker viel niet op de persconferentie. Het is dus nog onduidelijk of Dedecker op een lijst in West-Vlaanderen zal prijken. Binnen de West-Vlaamse afdeling was over diens rol wat beroering ontstaan. Ook over de plaats die Theo Francken zal innemen, is nog niets gezegd.

Video: VRT

Nu in het nieuws