Nederlandse trucker vrijgelaten na dodelijk ongeval ‘geel hesje’, nieuwe verdachte opgepakt in Landgraaf

De trucker reed in op een versperring. Roger Borlez (r) overleefde het niet.

Nederlandse trucker vrijgelaten na dodelijk ongeval ‘geel hesje’, nieuwe verdachte opgepakt in Landgraaf

Print

De Nederlandse trucker die is opgepakt voor de dood van een ‘geel hesje’ in Visé, bij Luik, is vrijgelaten. Hij had niets met de aanrijding te maken. Een andere verdachte, uit Landgraaf (Nederlands-Limburg), is nu opgepakt.

De 56-jarige vrachtwagenchauffeur uit Dongen die afgelopen weekend werd aangehouden op verdenking van de dodelijke aanrijding van een ‘geel hesje’ in Visé, is vrijgelaten. Hij blijkt niets met de aanrijding te maken te hebben. De truck van de man uit Dongen zou identiek zijn aan de truck van de man uit Limburg. Daarom is het verkeerde kenteken opgeschreven en werd de man uit Dongen zaterdag aangehouden.

De chauffeur werd zaterdagavond opgepakt op verzoek van de Belgische autoriteiten. Hij werd verdacht van het opzettelijk aanrijden van een demonstrant op de snelweg bij Visé, net over de grens bij Maastricht. Naar nu blijkt zijn in België twee vrachtwagens verwisseld.

Het ongeval gebeurde aan een filterblokkade die door enkele tientallen gele hesjes was ingesteld, vrijdag om 19.00 uur in de richting van Maastricht (Nederland) op de E25-autoweg in het Luikse Wezet. Het rechterbaanvak was afgesloten voor verkeer met paletten en banden, het linker rijvak was opengelaten voor voertuigen. Twee betogers stelden zich op om de weg te blokkeren. Een Nederlandse vrachtwagen probeerde toch door de blokkade te geraken en reed daarbij een actievoerder aan. Roger Borlez, 49 jaar, kwam onder de wielen van de vrachtwagen terecht.

Daarop reed de trucker, op bevel van de politie, door tot aan een volgend parkeerterrein om te vermijden dat de andere manifestanten hun woede zouden koelen op de aanrijder. Maar toen de agenten daar arriveerden, vonden ze daar een truck maar geen chauffeur. Nu blijkt dat het niet om de truck ging van de aanrijder maar om een andere vrachtwagen die daar stond. Vandaar de verwarring.

De verdachte chauffeur of beter de trucker waarvan men dacht dat hij de aanrijder was, werd zondag opgepakt maar in de loop van de avond weer vrijgelaten. Hij blijkt dat hij helemaal niet betrokken was bij de aanrijding en is hij ook geen verdachte meer, zeggen politie en parket. Ook de truck van de man, die vrijdagavond laat in beslag is genomen, is weer teruggegeven.

Daarop werd het onderzoek verder toegespitst op de vrachtwagen met de nummerplaat die door de aanwezige actievoerders was doorgegeven. Die tweede vrachtwagen werd uiteindelijk teruggevonden bij een internationaal transportbedrijf in Maastricht. Het voertuig werd in beslag genomen. Die vrachtwagen werd niet opgemerkt door de bewakingscamera’s, omdat de chauffeur de snelweg had verlaten alvorens de grens over te steken.

De vrachtwagenchauffeur, afkomstig uit Landgraaf, is ook geïdentificeerd. Volgens Nederlandse media is de man opgepakt, maar dat kan het parket voorlopig niet bevestigen. Er is een nieuw Europees aanhoudingsbevel uitgeschreven door de onderzoeksrechter.

Nederlandse trucker vrijgelaten na dodelijk ongeval ‘geel hesje’, nieuwe verdachte opgepakt in Landgraaf
Slachtoffer Roger Borlez. Foto: rr
Nu in het nieuws