© Photo News

Grootschalige razzia tegen criminele families in Duitsland

De Duitse politie is zaterdagavond met 1.300 manschappen een grootschalige operatie in het Ruhrgebied begonnen tegen criminele families. Dat deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen mee. Onder andere in Dortmund, Essen, Duisburg, Recklinghausen en Gelsenkirchen doorzocht de politie shishabars, gokkantoren, cafés en theehuizen. In Essen werd een persoon gearresteerd.

De actie was gericht tegen witwaspraktijken, belastingontduiking en zwart werk, zei een woordvoerster van het ministerie. De politie kreeg de hulp van de douane en de belastingautoriteiten. “We vervolgen consequent misdaden en misdrijven door individuele leden van criminele families”, tweette de politie van Essen. Shishabars, waar de waterpijp wordt gerookt, werden wegens een te hoge concentratie koolmonoxide gesloten.

Het is niet de eerste keer dat de politie in Duitsland optreedt tegen criminele families en maffiaorganisaties. Begin december nog hadden speurders tijdens grootschalige razzia’s tegen de Italiaanse maffiaorganisatie ‘Ndrangheta in Duitsland, België, Nederland, Italië en Suriname bijna 90 verdachten opgepakt. Die actie was vooral gericht tegen de drugshandel, meer bepaald cocaïne, en witwaspraktijken.

Vooral in Noordrijn-Westfalen werden volgens de autoriteiten toen activa van enkele miljoenen euro in beslag genomen. Aan de huiszoekingen in Duitsland namen toen 440 ordehandhavers deel en werden 14 mensen gearresteerd.

Afgelopen juli en augustus voerde de Berlijnse politie een actie met groot vertoon tegen criminele leden van Arabische familieclans, die verdacht werden van grootschalige drugshandel.