Nederlander (55) aangehouden na dood Belgisch ‘geel hesje’: “Met opzet aangereden”

‘Geel hesje’ Roger (links) overleed ter plaatse. Foto: RR.

Nederlander (55) aangehouden na dood Belgisch ‘geel hesje’: “Met opzet aangereden”

Print

Een Nederlander van 55 jaar die ervan verdacht wordt vrijdagavond in Wezet (Visé) een manifestant van de gele hesjes-beweging met opzet te hebben aangereden waarna die manifestant overleed is, is zaterdagavond aangehouden in Nederland. Dat is zondag vernomen bij het parket in Luik.

Afgelopen vrijdag werd rond 19 uur op de E25 richting Maastricht bij de Nederlandse grens een ‘geel hesje’ door een truck doodgereden. De actievoerders hadden er een blokkade opgeworpen. Wagens mochten doorrijden, vrachtwagens niet.

Een 56-jarige Nederlandse truckchauffeur reed bij de blokkade slachtoffer Roger aan. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Na het ongeval reed de trucker door, kort daarna maande de politie hem aan om iets verder op te stoppen op een parking. Eens ter plekke kon de politie hem daar niet aantreffen, de chauffeur was gevlucht.

Vluchtmisdrijf

De vrachtwagen werd zaterdag teruggevonden op een Nederlandse snelwegparking, maar van de chauffeur ontbrak alle spoor. Er werd een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd, maar volgens Nederlandse media liet de Belgische handtekening wat op zich wachten. Om die reden kon de Nederlandse politie naar eigen zeggen niet in actie schieten, al hadden ze de verdachte al een tijdje in het vizier. Het gaat om een 55-jarige man met de Nederlandse nationaliteit. Volgens Nederlandse media zou de man van Dongen (Noord-Brabant) afkomstig zijn.

“Ja, hij is zaterdagavond aangehouden”, zegt Catherine Collignon, woorvoerster van het Luikse parket, die daarmee lokale berichtgeving bevestigt. “De Belgische politie heeft me bevestigd dat hij is aangehouden door hun Nederlandse collega’s.”

Zaterdag had Collignon gezegd dat de verdachte uit de buurt van het Nederlandse Tilburg geïdentificeerd was op basis van de nummerplaat van de vrachtwagen die was genoteerd door getuigen.

Ruit willen inslagen

Ondertussen raakt er ook meer bekend over de feiten zelf. Bij de blokkade vrijdagavond zouden er twee rijen gevormd zijn: één voor auto’s - die mochten doorrijden - en één voor vrachtwagens. Toen de Nederlandse chauffeur met zijn truck wou aanschuiven in de rij voor auto’s, stapten twee gele hesjes op de man af en dreigden ze een zijruit van de vrachtwagen in te slaan. Of dat daadwerkelijk ook gelukt is, is niet duidelijk maar er werden op de plaats delict wel glasscherven aangetroffen. De chauffeur zou na dat incident doorgereden zijn en daarbij over Roger gereden zijn.

Nu in het nieuws