© belga

Toon Aerts uit Rijkevorsel is Belgisch Kampioen veldrijden na heerlijk duel met Wout van Aert in de modder

De voorspelde spannendste wedstrijd van het seizoen heeft gebracht wat iedereen er van verwachtte: spanning. Toon Aerts en Wout van Aert maakten er op het loodzware parcours van Kruibeke de spannendste wedstrijd van het seizoen van waarin Toon Aerts zichzelf overtrof: de Kempenaar reed in de voorlaatste ronde zomaar weg van de wereldkampioen! Wat een verrassing, wat een triomf, ook voor teammanager Sven Nys!

(+) ANALYSE. Met respect voor Wout van Aert maar Toon Aerts als kampioen is een zegen voor de veldritsport

Aerts voor de eerste keer of Van Aert voor de vierde keer: het was de vraag die het BK in Kruibeke beheerste. Uiteraard stonden er nog renners met naam en reputatie aan de start maar de aard van het parcours was volledig op het lijf van beide Kempenaren geschreven.

De kopstart was alvast voor Toon Aerts, gevolgd door Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. De wereldkampioen keek in de eerste ronde nog de kat uit de boom, liet af en toe een gaatje op zijn twee voorgangers maar leek alsnog alles onder controle te hebben. Een eerste prik van Toon Aerts werd door Van Aert makkelijk beantwoord, Vanthourenhout moest wel de rol lossen. Het werd al snel duidelijk: de titel zou naar één van de twee uitgesproken favorieten gaan, voor verrassingen was in dit Kruibeke geen plaats.

Aerts zet druk

“Niet naar Wout kijken, gewoon naar jezelf kijken”, zei Sven Nys voor de wedstrijd en Toon Aerts volgde het advies van zijn teammanager helemaal op. De Rijkevorselnaar schroefde het tempo op en zag hoe Van Aert af en toe enkele meters moest toegeven. Maar de wereldkampioen wist dat er veel op het belang stond en knokte zich in én in de materiaalpost zelfs voorbij zijn tegenstander. Het duo gaf elkaar alvast in de openingsrondes geen duimbreed toe.

Een slippertje van Aerts zorgde voor een eerste kloof in het voordeel van de wereldkampioen. Van Aert kreeg zomaar vijf seconden cadeau en besloot het gashendel open te draaien. Maar Aerts kraakte niet en had slechts één modderstrook nodig om tot op het wiel van de wereldkampioen terug te keren. Dertig minuten wedstrijd en het was nog altijd niet duidelijk wie er zou winnen: hoe lang was dat geleden?

Hard tegen onzacht

Hard tegen onzacht, het publiek genoot ervan. Aerts moest een tweede keer een kloofje laten. Twintig meter werden er al snel vijftig, vijf seconden werden er vijftien! Was het kampioenschap gereden? Het leek er sterk op! Van Aert rook zijn vierde trui en wilde de prooi niet meer lossen.

Maar toch, ook Van Aert dook een keer letterlijk in het decor en plots zat Aerts weer op een handvol seconden van de wereldkampioen. Zou het dan toch? Aerts kwam terug tot op het wiel van Van Aert en trok bij het begin van de voorlaatste ronde meteen door. Aerts sloeg meteen een kloof maar ook Van Aert wilde niet kraken! De tweestrijd groeide naar een climax die in het voordeel van Aerts beslecht leek te worden. Wat heet! Plots had de uitdager een voorsprong van bijna twintig seconden bij elkaar gefietst.

Echt groot zou de kloof nooit worden maar beetje bij beetje werd het duidelijk dat Aerts zichzelf een eerste titel zou bezorgen. Aerts ging met zeventien seconden voorsprong de laatste ronde in en voelde de vleugels die Wout van Aert niet meer had. Ondanks het grimmige verweer van Van Aert reed een ontketende Aerts naar zijn eerste nationale titel. Het brons ging, op twee minuten, naar Michael Vanthourenhout.

Toon Aerts in tranen na Belgische titel: “Ik vind dat een crosser er elke week moet staan”

Fans van kersvers Belgisch kampioen Toon Aerts gaan uit hun dak in Rijkevorsel

Meer sportnieuws