Letterzetter tast sparren in natuurgebied aan: “Een ernstige bedreiging”

Foto: rr

Letterzetter tast sparren in natuurgebied aan: “Een ernstige bedreiging”

Hoogstraten / Meerle -

In het natuurgebied Den Rooy in Meerle (Hoogstraten) hebben de sparren te lijden onder de letterzetter. Dat is een kleine kever waarvan de larven gangen graven onder de schors.

De oorzaak van het probleem is het droge weer van het afgelopen jaar. “Daardoor zijn de sparren onvoldoende resistent voor de letterzetter”, zegt Stijn Leestmans van Natuurpunt Markvallei. “Het kleine kevertje is amper vijf millimeter groot maar zorgt voor een ware ravage. Het dier vormt een ernstige bedreiging voor de sparren. Niet alleen in Den Rooy, maar ook op andere plaatsen. Als de larven uitkomen beginnen ze gangen te graven onder de schors. Die gangen doen denken aan menselijk schrift, vandaar de naam letterzetter. Als de larven met hun gangen de bast van de boom hebben gerond, kunnen de voedingsstoffen niet meer door de stam naar boven en sterft de boom af. In Scandinavië is de letterzetter een groot probleem, nu ook bij ons.”

Een aantal bomen in Den Rooy is al afgestorven. De enige oplossing is het rooien van bomen waarop de letterzetter aanwezig is. “Heel wat bomen staan naast het wandelpad in het domein en kunnen op termijn een gevaar vormen”, zegt Leestmans.

Natuurpunt moet eerst een kapvergunning aanvragen en daarna nog een firma vinden die de sparren kan rooien. Het wegbrengen van de gekapte bomen moet zo snel mogelijk gebeuren om te beletten dat de kevertjes zich verplaatsen.

RAM

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio