Aangekondigde betonstop zorgt voor opflakkering bouwwoede in groene rand

Het logo van GroenRand. Foto: rr

Aangekondigde betonstop zorgt voor opflakkering bouwwoede in groene rand

Print
Zandhoven / Ranst / Kalmthout / Zoersel - Door de aangekondigde betonstop zijn grondeigenaars massaal aan het bouwen geslagen. “Elke dag wordt in Vlaanderen 7 hectare open ruimte aangesneden”, zegt Dirk Weyler van milieubeweging GroenRand. “Die versnippering moet stoppen.”

GroenRand droomt al lang van een Nationaal Park De Voorkempen rond het stedelijk gebied Antwerpen, door grote groengebieden beter met elkaar te verbinden. In het noordoosten wil de vereniging dit onder meer door de Antitankgracht en directe omgeving op te waarderen.

“Sinds de Vlaamse regering de betonstop heeft aangekondigd, ontvangen we veel ongeruste reacties. Bouwgronden in de groene rand worden massaal verkocht en aangesneden”, zegt Weyler. “De onduidelijkheid rond de betonstop en hoe de grondeigenaars later vergoed gaan worden ter compensatie, werkt die bouwwoede nog in de hand. Wij willen met GroenRand samen met andere natuurverenigingen als Natuurpunt samenwerken om deze verdere versnippering te stoppen door natuur- en bosgebieden te verbinden. In deze natuurverbindingsgebieden zou dan zeker niet meer gebouwd mogen worden. De provincie, met Regionaal Landschap De Voorkempen, draagt hierin een grote verantwoordelijkheid en zien wij als belangrijke partner.”

Het eerste groene verbindingsgebied zou van Brecht over het Groot Schietveld richting Kalmthout lopen. De tweede ketting begint in de bossen van Oelegem en Halle en loopt via Zoersel over Blommerschot/het vliegveld en het 's Herenbos in

Malle. Aan de E34, nabij Blommerschot, is een ecoduct wenselijk dat de verbinding tussen de grote Malse boscomplexen en De Lovenhoek in Pulderbos kan leggen.

(kma)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio