Ysaline Bonaventure plaatst zich op Australian Open voor eerste grandslamtoernooi, Kimmer Coppejans uitgeschakeld

Foto: BELGA

Ysaline Bonaventure plaatst zich op Australian Open voor eerste grandslamtoernooi, Kimmer Coppejans uitgeschakeld

Print

Ysaline Bonaventure heeft zich vrijdag geplaatst voor de hoofdtabel van de Australian Open in Melbourne. De 24-jarige Luikse staat voor het eerst in de eindfase van een grandslamtoernooi. Bij de mannen kon Kimmer Coppejans zich niet plaatsen voor de hoofdtabel.

LEES OOK. Andy Murray (31) in tranen: “Australian Open kan wel eens mijn laatste toernooi zijn”

Ysaline Bonaventure (WTA 158) h versloeg in de derde en laatste voorronde de Nederlandse Richel Hogenkamp (WTA 168) in twee sets: 6-4, 6-3. De partij nam 1 uur en 9 minuten in beslag. De Belgische won het tot dusver enige onderlinge duel.

Elise Mertens (WTA 12), Kirsten Flipkens (WTA 49) en Alison Van Uytvanck (WTA 51) mogen zich rechtstreeks opmaken voor de hoofdtabel.

Yanina Wickmayer (WTA 126), Kimberley Zimmermann (WTA 244) en Maryna Zanevska (WTA 219) overleefden de kwalificaties niet.

Ysaline Bonaventure plaatst zich op Australian Open voor eerste grandslamtoernooi, Kimmer Coppejans uitgeschakeld
Foto: BELGA

Kimmer Coppejans kan zich niet plaatsen

Bij de mannen heeft Kimmer Coppejans (ATP 216) zich vrijdag niet kunnen plaatsen voor de hoofdtabel. Coppejans verloor in de derde en laatste kwalificatieronde van de Italiaan Stefano Travaglia (ATP 139) in twee sets: 6-4 en 6-2. De partij duurde 1 uur en 45 minuten. Het was het derde onderlinge duel tussen de 24-jarige Coppejans en de drie jaar oudere Italiaan. Travaglia won de twee vorige ontmoetingen, vorig jaar op gravel in Marbella en in 2017 op de European Open in Antwerpen.

De West-Vlaming haalde eerder in zijn loopbaan nog maar één keer de hoofdtabel van een grandslam. In 2015 verloor hij van Nicolas Mahut in de eerste ronde van Roland Garros. “Zelfs al heb ik verloren, ik ben toch tevreden de sfeer van een grandslamtoernooi nog eens te hebben kunnen opsnuiven”, liet Kimmer Coppejans optekenen na zijn nederlaag.

“Ik speelde jammer genoeg te onregelmatig vandaag”, begon de 24-jarige Oostendenaar. “Ik heb niet goed geserveerd. Mijn percentage eerste ballen was veel te laag en dat weegt door, zeker op hardcourt. Vaak kwam ik 0-30 achter op mijn eigen service en moest ik vechten om mijn opslagspelletje te behouden. Travaglia heeft goed druk gezet met zijn zware slagen. Het voelde alsof hij me constant op de hielen zat.”

Gezien zijn lange ranking heeft Coppejans, zonder een grote ziekte-epidemie, zeer weinig kans om opgevist te worden als lucky loser. Toch blijft hij nog enkele dagen in Melbourne om vervolgens naar Uruguay te reizen waar hij het Challengertoernooi van Punta del Este betwist. Nadien hoopt hij tot de Belgische selectie te behoren voor de Davis Cup-ontmoeting met Brazilië (1-2 februari).

“Ik voel dat ik na twee zwakke jaren op de weg terug ben”, vervolgde Coppejans. “Ik ben eindelijk uit de negatieve spiraal. Ik heb een nieuw team rondom mij, met mijn coach Mike Lynch, Carl Maes en mijn broer als fysiektrainer. Ik probeer agressiever te spelen, vooral op de eigen opslag. De weg naar boven is ingeslagen. Belangrijk is ook mijn nieuwe raket Tecnifibre, die me tevreden stemt. Het doel dit jaar is een plaats in de top 150 van de wereld.”

David Goffin (ATP 22) en Steve Darcis (ATP 315) zijn automatisch geplaatst voor de hoofdtabel.

Meer sportnieuws