Kherbache en Gennez worden lijsttrekkers voor sp.a, ook prominente rol voor Jinnih Beels

Kherbache en Gennez worden lijsttrekkers voor sp.a, ook prominente rol voor Jinnih Beels

Print
Antwerpen -

De kogel is door de kerk. Yasmine Kherbache zal bij de verkiezingen van 25 mei 2019 de Kamerlijst van sp.a voor de provincie Antwerpen trekken. Mechels boegbeeld zal dan weer de sp.a-lijst voor de Vlaamse verkiezingen trekken. Jinnih Beels zal op die Vlaamse lijst de lijstduwerplaats bekleden. Dat werd donderdagavond beslist op het Antwerpse ledencongres van sp.a.

Kherbache krijgt dus de voorkeur op nieuwkomer Jinnih Beels. Er was namelijk sprake van Beels federaal uit te spelen, gezien haar kennis rond veiligheid uit haar vorige job bij zowel de Antwerpse als de Mechelse politie. Zij trok als onafhankelijke de Antwerpse sp.a-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en schafte zich pas daarna een partijkaart aan. Ondertussen is ze schepen in Antwerpen. Zij zal als lijstduwer op de Vlaamse lijst prijken.

Kherbache en Gennez worden lijsttrekkers voor sp.a, ook prominente rol voor Jinnih Beels
Jinnih Beels Foto: BELGA

Met Kherbache kiest sp.a voor ervaring. Zij werkte eerder al op de kabinetten van ex-ministers Frank Vandenbroucke en Ingrid Lieten. Tussen 2011 en 2014 was Kherbache nog kabinetschef van voormalig premier Elio Di Rupo (PS). In die hoedanigheid onderhandelde ze al met N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens de regeringsvorming. Na de gemeenteraadsverkiezingen zat ze weer tegenover De Wever, maar deze keer om te onderhandelen over een nieuwe coalitie in Antwerpen. In die gemeenteraad is Kherbache nu fractieleider.

Thuiskomen

“Het is weer een grote uitdaging voor mij”, zegt Kherbache. “Ik ruil het Vlaamse nu in voor het federale niveau omdat ook daar veel van mijn aandachtspunten zitten. Ik ben mijn politiek loopbaan begonnen op een federaal ministerkabinet. Mijn interesses gaan naar sociale zekerheid, internationale politiek, veiligheid en justitie. Mijn stokpaardje is solidariteit en dat wordt vooral federaal georganiseerd. Als ik verkozen ben, dan zal het toch een beetje aanvoelen als terug thuiskomen.”

Kherbache en Gennez worden lijsttrekkers voor sp.a, ook prominente rol voor Jinnih Beels
Jan Bertels Foto: BERT DE DEKEN

Kherbache krijgt aan de kop gezelschap van Jan Bertels, Vlaams Parlementslid en burgemeester van Herentals. Op de derde plaats staat Antwerpenaar en nieuw gemeenteraadslid Hicham El Mzairh. Dat laatste is misschien wel opmerkelijk, want hij is een van de drie fractieleden die tegen het Antwerpse bestuursakkoord stemde.

“Hicham is een nieuw talent”, licht Kherbache toe. “Hij is misschien wel kritisch, maar ook sterk geëngageerd.”

Schepen Kelly Van Tendeloo uit Heist-op-den-Berg en de jonge Stephanie Vanden Eede uit Schoten vervolledigen de top vijf van de federale lijst.

Huidig Kamerlid en voormalig Antwerps gemeenteraadslid Monica De Coninck zou een ondersteunende plek krijgen op deze lijst, maar daar viel gisteren nog geen beslissing over.

Resultaat evenaren

Ook voor de Vlaamse lijst kiezen de socialisten voor ervaring, met Mechels boegbeeld en voormalig partijvoorzitster Caroline Gennez. Beels zal die lijst dus duwen.

Kherbache en Gennez worden lijsttrekkers voor sp.a, ook prominente rol voor Jinnih Beels
Hannes Anaf

Op twee staat Hannes Anaf, schepen in Turnhout. Hij wordt beschouwd als een aanstormend talent. Antwerps gemeenteraadslid Karim Bachar, ook trainer van de zaalvoetbalclub FT Antwerpen, krijgt de derde plaats. Plaatsen vier en vijf zijn voor Maya Detiège uit Antwerpen en Rodney Talboom uit Hemiksem.

“Ik ben tevreden”, zegt Gennez over de kop van haar lijst. “Het is een gezonde mix van ervaring en nieuw talent, zoals Anaf en Bachar. We gaan voor gelijke kansen voor elke jongere en zorgzekerheid voor iedereen.”

Sp.a wil het resultaat van 2014 minstens evenaren door met zeven Antwerpenaars in de Vlaamse en federale parlementen te zetelen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio