Wetenschap is wauw!

De jongen met de rode trui moet op basis van de weerkaatsing van de geluidsignalen de ­opening in de kring vinden. Foto: Marc Peeters

Wetenschap is wauw!

Print
Herentals -

De schouwburg van ’t Schaliken in Herentals liep gisteren tweemaal vol met leerlingen uit het zesde leerjaar. Die kwamen kijken naar de show ‘Wauw Wetenschap’, georganiseerd door de vzw Natuur en Wetenschap.

Waarom botsen spreeuwen nooit tegen elkaar wanneer ze met honderden in zwerm vliegen? Hoe zit het precies met de ultrasone geluids­golven waardoor vleermuizen in het donker kunnen vliegen? En op welke manier kan je zelfs met wiskunde proefjes doen? Op deze en nog veel meer vragen kregen ruim 700 tieners op een vlotte, aangename en vaak grappige wijze een antwoord. “Wauw Wetenschap is een twee uur durende opeenvolging van alle mogelijke wetenschappelijke disciplines”, weet organisator Sus Dams.

“Mensen als professor Hans Van Dijck en Joeri Cortens van Natuurpunt hebben heel wat ervaring om zo’n volle zaal te kunnen animeren terwijl de jongeren er ook nog wat van opsteken. Achteraf horen we van veel kinderen dat de tijd is voorbijgevlogen.”

Vloeibare stikstof

Echt leuk werd het toen enkele Nederlandse wetenschapsfanaten van de universiteit van Leiden een battle uitvochten met medewerkers van het Vlaamse Technopolis. Daarbij werd rijkelijk gebruikgemaakt van vloeibare stikstof om steeds meer rook en luidere knallen te kunnen maken.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio