Jongeren in de bres voor klimaat: 27 jaar geleden gaf dit kind volwassenen al op hun donder op klimaatconferentie

Jongeren die strijden voor het klimaat, zoals vandaag in Brussel, vinden ongetwijfeld inspiratie in de woorden Severn Suzuki, het meisje van amper 12 dat mocht speechen op de allereerste klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 1992. “Ik ben een kind, maar ook ik weet dat als je alle geld dat je aan oorlog uitgeeft, besteedt aan het klimaat of om honger uit te roeien, het een prachtige wereld zou zijn.” Het is een fragment uit de beklijvende speech Suzuki, die niet alleen de zaal doodstil kreeg, sommige delegatieleden moesten zelfs bijna een traan wegpinken.

Dat Suzuki navolging kreeg, werd duidelijk in de jongste klimaattop eind vorig jaar in Katowice, waar de 15-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg een toespraak mocht houden: “Jullie stellen kinderen boven alles, en toch nemen jullie hen hun toekomst af”. Haar woorden lijken goed op de speech van Suzuki, meer dan 25 jaar geleden: “Staan we wel op jullie prioriteitenlijst?”

Suzuki zelf werd door haar speech in ‘92 het gezicht van een jonge generatie die zich zorgen maakt over de wereld waarin we leven. Er werden meerdere documentaires over haar gemaakt en ze wordt nog steeds op conferenties en acties gevraagd om te spreken over het klimaat. (wrwt)

.

Nu in het nieuws