© vrt

Volkssterrenwacht Mira noemt nieuwe koepel naar weerman Frank Deboosere

Volkssterrenwacht Mira uit Grimbergen noemt de nieuwe koepel, die binnenkort samen met een nieuwe 50 cm-spiegeltelescoop in dienst wordt genomen, naar VRT-weerman Frank Deboosere. Dat gebeurt uit erkentelijkheid voor de vele lezingen die Deboosere er over de jaren heen gaf in het kader van de Astroclub, een reeks die hij op 28 december in aanwezigheid van 200 toehoorders afsloot.

De nieuwe koepel biedt plaats aan 25 tot 30 mensen, terwijl er in de vorige Schmidt-koepel die hij vervangt, slechts 10 tot 15 mensen binnen konden. Dat hij twee deuren telt in plaats één zal de doorstroming sterk ten goede komen. Daarnaast werd ook een 50 cm-spiegeltelescoop geïnstalleerd met enkele bijkomende kijkers zoals een 80 mm-lenzenkijker met een groothoekoculair.

De werken zijn inmiddels in de laatste fase beland. Zo dient het draaimechanisme van de koepel nog geperfectioneerd, dient de optiek nog ‘gecollimeerd’ (het accuraat uitlijnen van de optische elementen) en de automatisering geoptimaliseerd. “Binnen de kortste keren zijn koepel en telescoop een gewoon onderdeel van een bezoek aan Mira”, aldus de volksterrenwacht in haar nieuwsbrief.

Nu in het nieuws