© koen fasseur

Loods is ‘grot van Ali Baba’: drie mannen krijgen acht jaar cel voor drugsproductie

Drie leden van een groep die zich bezighield met de productie van synthetische drugs zijn donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. De rechtbank sprak de onmiddellijke aanhouding uit, verdachte B. werd ter plaatse in de boeien geslagen. De twee andere hoofdbeklaagden waren niet aanwezig, zij worden opgespoord. Twee vrouwen werden vrijgesproken.

SaRe

“Ik kan het niet anders omschrijven dan ‘de grot van Ali Baba’”, zei aanklager Ken Witpas midden december vorig jaar. Hij had het op dat moment over een loods aan de Nieuwe Westweg, vlak bij het Delwaidedok. Speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) waren de loods in september vorig jaar binnengevallen, nadat ze info hadden gekregen dat het gebouw werd gebruikt voor de opslag van grote hoeveelheden chemische producten. “Via een ventilatierooster konden ze ruiken dat er inderdaad een chemische geur hing”, aldus Witpas.

Tot 100 miljoen xtc-pillen

© koen fasseur

De loods bleek tjokvol chemische producten te staan, die worden gebruikt om MDMA en amfetamines te vervaardigen of om cocaïne te extraheren uit andere stoffen. “Er was genoeg PMK om 80 tot 100 miljoen xtc-pillen te produceren”, zei de aanklager. De groep had een tweede loods gehuurd om apaan op te slaan, dat ook wordt gebruikt voor de productie van drugs.

Het onderzoek leidde naar zeven personen, die op verschillende manieren in beeld kwamen. Hun voertuigen of DNA werden in de loods aangetroffen of ze waren betrokken bij de huur van de gebouwen of het beheer van firma’s die gebruikt werden om de producten in te voeren.

Hoofdverdachten Martin S., Edward V.B. en Jacobus B. werden donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Enkel B. was aanwezig in de rechtbank, hij werd onmiddellijk in de boeien geslagen.

De twee vrouwen, schoonzussen van elkaar, werden vrijgesproken.

MEER OVER Haven Antwerpen