© EPA-EFE

Elise Mertens uitgeschakeld in Sydney, Minnen en jarige Flipkens sneuvelen in Hobart

Elise Mertens heeft zich donderdag niet kunnen plaatsen voor de halve finales van het WTA-toernooi in het Australische Sydney. Greet Minnen en Kirsten Flipkens sneuvelden dan weer in het Australische Hobart. Ysaline Bonaventure won dan weer wél en plaatste zich voor de laatste ronde in de kwalificaties voor de Australian Open.

LEES OOK. Kenner over tennisjaar vol vraagtekens: “Slim van Mertens, maar dat Goffin meteen verloor is geen goed teken”

De 23-jarige Elise Mertens (WTA 12), het tiende reekshoofd, verloor in de kwartfinales van de Australische Ashleigh Barty (WTA 15) in twee sets: 6-3, 6-3. Barty neemt het om een plek in de finale op tegen de Kazachse Yulia Putintseva (WTA 44) of de Nederlandse Kiki Bertens (WTA 9).

Ik had graag gewonnen maar ik moet toegeven dat ze beter was", reageerde de Limburgse na afloop. "Het was een moeilijke wedstrijd. Barty speelde voor haar publiek en maakte heel weinig fouten terwijl ik het wilde forceren en te veel wilde doen. Maar goed, dit maakt deel uit van de voorbereiding op de Australian Open. Ik hoop dat ik in Melbourne mijn agressief tennis kan ontwikkelen", legde Mertens uit.

Als halvefinaliste van 2018 zakt Belgiës nummer één met behoorlijk wat druk op de schouders naar Melbourne af. "Ik weet dat ik heel wat punten te verdedigen heb en dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Hopelijk maak ik match per match progressie. In Sydney heb ik twee wedstrijden gewonnen en ik heb mijn niveau in vergelijking met een week geleden in Brisbane al opgekrikt. Dat is bemoedigend en ik hoop dat het zo blijft duren."

Greet Minnen (WTA 346) en Kirsten Flipkens (WTA 49) hebben zich ook niet kunnen plaatsen voor de halve finales van het WTA-toernooi in het Australische Hobart (hard/250.000 dollar). Minnen, die zich in Hobart voor het eerst plaatste voor de hoofdtabel, sneuvelde in de kwartfinales tegen de Française Alize Cornet (WTA 47) in twee sets: 1-6 en 4-6. De partij nam 1 uur en 18 minuten in beslag. Flipkens verloor van de Amerikaanse Sofia Kenin (WTA 56) ook in twee sets: 7-5 en 7-5. Die wedstrijd duurde 1 uur en 41 minuten. Alison Van Uytvanck (WTA 51), de derde Belgische op de hoofdtabel, verloor woensdag in de tweede ronde van de Slovaakse Anna Karolina Schmiedlova (WTA 77).

Geen verjaardagscadeauvoor Flipkens

Na afloop moest Flipkens toegeven dat de 20-jarige Amerikaanse verdiend had gewonnen. "Ik ben op een tegenstander gebotst die sterker was", zei 'Flipper', die vandaag/donderdag haar 33e verjaardag viert. "Ik heb geen slechte match gespeeld maar zij was beter. Ze is in vorm (Kenin klopte ook al eerste reekshoofd Garcia, red) en ik wist dat het moeilijk zou worden. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk te variëren maar ze was heel solide. Niettemin ben ik tevreden over mijn toernooi. Ik won twee matchen in het enkel en zit nog in de halve finales van het dubbel. Dat geeft vertrouwen met het oog op Melbourne."

Flipkens staat voor haar elfde deelname aan de Australian Open. Een achtste finale in 2013 tegen Maria Sharapova is haar beste uitslag. "Ik ben geen reekshoofd dus heb je wat geluk nodig bij de loting", meent de Kempense. "Maar iedereen speelt tegenwoordig goed op het vrouwencircuit. Het niveau is gestegen en er zijn geen gemakkelijke wedstrijden meer. Ik zal dus meteen vol aan de bak moeten maar ik hoop toch een grote naam te vermijden."

Zegereeks van Greet Minnen beëindigd

Het mooie avontuur van Greet Minnen is voorbij. “Ik wist dat het een moeilijke match zou worden”, reageerde Minnen. “Jammer genoeg miste ik mijn start. Ik wist dat zij weinig punten zou weggeven en dat ze goed zou variëren. Ik vond er geen antwoord op. In de tweede set speelde ik beter maar ik kon merken dat er nog een niveauverschil is. Ik was niet sterk genoeg om er een derde set uit te slepen.”

Hoe dan ook kan Minnen tevreden terugkijken op haar parcours in Tasmanië. Ze haalde, na twee zeges in de kwalificaties, voor het eerst de hoofdtabel van een WTA-toernooi en klopte daarin twee speelsters uit de top honderd. “Tijdens de winter heb ik gewerkt, uren doorgebracht op het terrein, om vooruitgang te boeken. Ik ben heel blij dat ik deze week heb getoond te kunnen wedijveren met heel goeie speelsters”, vervolgde Minnen. “Ik weet niet of ik mij met deze vorm had kunnen kwalificeren voor de hoofdtabel van de Australian Open als ik had kunnen deelnemen aan de kwalificaties. Een grandslamtoernooi, dat is nog iets anders. Er is meer stress.”

Minnen reist overigens niet door naar Melbourne om er haar partner Alison Van Uytvanck te steunen. “Jammer genoeg niet. Ik trek naar Singapore waar ik deelneem aan twee 25.000 dollar ITF-toernooien. Dit was een heel mooie ervaring en geeft mij vertrouwen voor het vervolg.”

Meer sportnieuws