Twintiger krijgt 4 maanden cel met uitstel voor dodelijk ongeval op E314

Print

De Hasseltse politierechtbank heeft woensdag een 22-jarige man uit Zonhoven veroordeeld tot een celstraf van 4 maanden met uitstel en 4.400 euro boete, waarvan 2.000 euro met uitstel. De jongeman was verantwoordelijk voor een verkeersongeval waarbij één vriend omkwam en een tweede zwaargewond raakte. Naast de celstraf kreeg hij een rijverbod van 6 maanden. De twintiger moet daarna opnieuw zijn theoretisch en praktisch rijexamen en medische en psychologische testen afleggen.

Op 7 april 2017 kende een rit met drie jongemannen rond 2 uur ‘s ochtends een dramatische einde op de E314 in Lummen. Het voertuig knalde achter op een vrachtwagen, die op dat moment 89 kilometer per uur reed. De 18-jarige passagier die vooraan zat, overleefde de klap niet. De 19-jarige passagier op de achterbank, die geen gordel droeg, werd naar voren gekatapulteerd en raakte levensgevaarlijk gewond. De bestuurder van de wagen was slechts lichtgewond. Hij bleek 0,56 promille alcohol in zijn bloed te hebben.

Opmerkelijk is dat de moeder van de overleden jongeman een filmpje aanbracht over de uitgelaten sfeer in het voertuig vlak voor het ongeval. Volgens de procureur bleek daaruit dat de wagen “als een discotheek” werd gebruikt. Na een barbecue in Zonhoven wilde het drietal gaan verder feesten in Leuven.

De politierechter sprak van een manifeste en desastreuze onoplettendheid, want mits de nodige aandacht, aanpassing van zijn snelheid en tijdige reactie had hij het ongeval kunnen vermijden. De lichte alcoholintoxicatie had geen bepalende rol gespeeld. De onbezonnenheid bleek door de uitgelaten sfeer in de wagen tijdens de rit naar Leuven.

Voor de straftoemeting hield de rechter rekening met de jonge leeftijd van de bestuurder en zijn blanco strafblad. Bovendien moet hij leven met de wetenschap dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de ene vriend en de zware gevolgen voor de andere, die voor het leven gehandicapt is. Er werd ook een provisioneel schadevergoeding van 1 euro uitgesproken voor de moeder van het overleden slachtoffer, want op burgerlijk gebied lijkt deze zaak nog niet uitgeklaard.

Op burgerlijk gebied was er heel wat discussie over de al of niet medeverantwoordelijkheid van de twee passagiers. Volgens verzekeringsmaatschappij Axa, die de zwaargewonde passagier rechtstreeks dagvaardde, was hij medeaansprakelijk voor het dodelijke verkeersongeval omdat hij geen gordel droeg en omdat hij risico nam om bij de Zonhovenaar in de auto te stappen, maar dat heeft de rechtbank van tafel geveegd. De Zonhovenaar was volgens de rechtbank als automobilist verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn passagiers net zoals een buschauffeur uitgelaten feestvierders vervoert.

Nu in het nieuws