22-jarige Nederlander moet mee Gaviria doen vergeten bij Deceuninck-Quick Step

Foto: BELGA

22-jarige Nederlander moet mee Gaviria doen vergeten bij Deceuninck-Quick Step

Print

Fabio Jakobsen (22) kende een sterk debuutjaar bij Quick-Step Floors. Hij won zeven koersen, waaronder de Scheldeprijs en een rit in de Eneco Tour. “In 2019 wil ik nog sterker worden”, zegt de snelle Nederlander.

Fernando Gaviria verliet de Belgische formatie. “Maar ik zal niet alleen dat gat invullen”, stelde de Nederlander, op winterstage met Deceuninck-Quick Step in het Spaanse Calpe. “Alvara Hodeg en ik zullen samen zijn plaats innemen, met dat verschil dat wij de Tour niet zullen rijden, maar Elia (Viviani) daar zij kans zal gaan. Fernando scoorde in heel grote koersen, ik weet nog niet wat ik daar kan realiseren.”

22-jarige Nederlander moet mee Gaviria doen vergeten bij Deceuninck-Quick Step
Foto: BELGA

Jakobsen won wel de Scheldeprijs in zijn debuutjaar en bracht onder meer ook Nokere Koerse, twee ritten in de Ronde van Guangxi en een rit in de Eneco Tour op zijn naam. “Ik beleefde een geweldig seizoen en bereikte meer dan ik ooit kon dromen. Het zal zeker niet gemakkelijk worden om dat te evenaren. Vorig seizoen was ik nog vaak aan het werk in kleinere wedstrijden, in 2019 wil ik de lat iets hoger leggen, deelnemen aan grotere koersen en zien waar ik eindig. Ja, het zou best wel eens kunnen dat ik daardoor minder win dan in 2018, maar ik ben nog altijd maar 22 jaar, ik moet vooral nog veel leren. Ik wil vooral persoonlijk ook progressie maken. De kans bestaat dat als ik die zwaardere wedstrijden rijd, ik niet zal winnen maar dat ik daarna wel een betere renner ben geworden en dan moet ik me daar aan optrekken. Misschien eindig ik wel vier of vijf keer als tweede, maar spreken we toch van een topseizoen op het eind van het jaar omdat ik beter, sneller, sterker ben geworden.”

Zijn eerste grote doel is Kuurne-Brussel-Kuurne. “Veel hangt natuurlijk af van het koersverloop. Maar als we met een kleine groep naar de finish gaan en ik ben daar nog bij, dan hoop ik wel dat het tot een sprint komt en ik dan mijn kans kan gaan.”

Hopen op Tour, Vuelta of Giro

Staat er dit jaar al een grote Ronde op het programma? “Dat weet ik nog niet. Dat is een vraag die je aan Tom Steels moet stellen. Hij is de ploegleider die me begeleidt en weet of ik er klaar voor ben. Als ik mijn hart mag volgen, dan rijd ik graag al de Tour, Vuelta of Giro en stiekem denk ik er wel klaar voor te zijn. Maar als je 22 jaar bent, weet je nog niet alles en is het beter aan anderen om daar over te beslissen.”

Jakobsen start zijn seizoen in de Ronde van Algarve (20-24februari), daarna staan onder meer Kuurne-Brussel-Kuurne en de GP Le Samyn op het programma. Hij start ook in Parijs-Nice. “Als ik daar een rit zou kunnen winnen, zou dat super zijn”, eindigt hij. “Maar dat is natuurlijk wel een grote rittenkoers, met heel veel topsprinters aan de start.”

Meer sportnieuws